Stedendriehoek

Palliatieve zorg tijdens de laatste fase

DEVENTER – De meeste mensen willen in de laatste fase van hun leven graag thuis blijven, in hun vertrouwde omgeving. De verzorging die dit met zich meebrengt vraagt veel van de familie, soms te veel. Ook met hulp van betaalde zorg, komt er alsnog veel op de schouders van de naasten terecht, en dat 24 uur per dag. De Stichting Thuis Sterven kan dan een goede ondersteuning bieden.

Stichting Thuis Sterven bestaat 28 jaar. Er zijn VPTZ-organisaties door heel Nederland. Joke Schalk en Erna van Buiten zijn beiden al lang actief voor de stichting: Joke 23,5 jaar en Erna ook alweer bijna 10 jaar. Joke: “Wij bieden palliatieve zorg, veelal waakdiensten waarbij een vrijwilliger ’s nachts waakt, maar ook overdag is mogelijk. Wij bieden die zorg, die de familie zelf ook geeft. Als wij er zijn kan de familie even op adem komen, ’s nachts slapen of overdag bijvoorbeeld even boodschappen doen. Het leven en de werkzaamheden van de naasten gaat immers gewoon door, hoe lastig dit ook is. Hoewel wij 95% van de hulpvragen via de wijkverpleging krijgen, kunnen families ook zelf bij ons terecht.”

Vrijwilligers altijd welkom
Erna vertelt dat er ongeveer 27 vrijwilligers werkzaam zijn, waarvan een aantal al meer dan 25 jaar betrokken zijn bij de stichting. Het werkgebied reikt van de hele gemeente Deventer, Holten, Olst, Wesepe en Welsum. “Onze vrijwilligers worden heel goed begeleid. Voordat zij worden ingezet als vrijwilliger, volgen zij een zesdaagse training en wij hebben veelvuldig contact met elkaar. Uiteraard over het werk, maar ook vinden wij het belangrijk om samen over ervaringen te praten.” Joke en Erna nodigen belangstellenden uit om te bekijken of dit vrijwilligerswerk voor hen geschikt is. “Voor ons is dit werk het mooiste dat er is!”

De Stichting is voor hulpaanvragen en andere vragen bereikbaar op telefoon 06-51565658 en 06-22917027 en per e-mail: info@thuissterven.nl