Stedendriehoek
DEVENTER – Poppodium Burgerweeshuis richt zich al acht jaar op een noodzakelijke her- of verbouw. Deze maand kwam het college van B&W, zonder de gemeenteraad daarin te horen, onverwachts met een plan voor samenvoeging met de schouwburg aan de Keizerstraat, omdat beide met een verouderd pand zitten. Het plan zorgt voor verbazing en ophef.
De Burgerweeshuis Businessclub, met in de gelederen onder meer leden uit de advocatuur, bouw en vastgoed, slijpt de messen. Zij stuurde de Deventer politiek vorige week een brandbrief, die is ondertekend door meer dan honderd Deventer bedrijven.
Architect Serge van de Moesdijk verklaart: “In 2018 zette de gemeente een streep door de verbouwingsplannen van het huidige Burgerweeshuis en stond sindsdien achter een verhuizing. Er werden door adviesbureaus maar liefst twintig locaties onderzocht. De keuze viel op herbestemming van het industrieel erfgoed van het oude Gamma-pand in de Sint Olafstraat, dichtbij het terrein van Roto Smeets. Het Burgerweeshuis gebruikte deze locatie de afgelopen twee jaar al omdat door de omvang coronaveilige concerten mogelijk waren. In de toekomst zouden hier twee zalen moeten komen, voor 650 en 250 bezoekers.”
Hoge eisen
Advocate Sandra Koloc vult aan: “Een poppodium moet tegenwoordig een efficiënte machine zijn die inspeelt op de hoge eisen van artiesten, bezoekers, omwonenden, horeca en politiek. Dit alles maakt dat het huidige pand op termijn niet meer exploitabel is. Daarnaast moet vanaf in beginsel 1 januari 2026 vanwege geluids- en vertrekoverlast per overtreding een forse dwangsom worden betaald. Inmiddels wordt het vrijwel onhaalbaar om op tijd een ander onderkomen te realiseren.”
In opstand
Koffieproducent Paul Manetti hekelt de schouwburg-opzet: “Waarom moet er een zes maanden durend haalbaarheidsonderzoek van 400.000 euro gemeenschapsgeld komen waarvan je het antwoord nu al weet? De schouwburgomwonenden zullen in opstand komen. Bundelingen van podiuminstellingen zijn aantoonbaar zelden succesvol. Historisch gezien is het Burgerweeshuis een van de toonaangevende podia van Nederland. Een vooruitstrevende en potentierijke stad kan niet zonder een volwaardig poppodium, maar ze zijn bijna tien jaar aan het lijntje gehouden. Bij de finish van de herhuisvesting verwacht je iets als dit niet meer. Dit zorgt voor onrust en moedeloosheid voor alle betrokkenen. We hopen dat de gemeenteraad alsnog de plannen kan beoordelen en het uiteindelijk een succes wordt.”
Grote economische bijdrage
De ondernemers benoemen dat popcultuur een grote economische bijdrage levert. Van de Moesdijk: “Onze stad wordt daardoor aantrekkelijker om te wonen, leren, werken en leven. Grote Deventer bedrijven werven en behouden daarmee jong talent. De nieuwe zaalgrootte en de programmadoelen zijn passend bij de groei en ambities van Deventer en haar werkgevers. Jongeren van nu hebben een laagdrempelig gebouw nodig, geen theatrale hoge vides en dergelijke. De ‘nestgeuren’ van beide cultuurinstellingen zijn op allerlei manieren onverenigbaar. Je moet naar meer dingen kijken dan alleen geld.”
Foto: Enkele leden van de Burgerweeshuis Business Club. (Foto: Femke Teussink)