Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer: Fietspad Spanjaardsdijk: asfalt eraf, beton erop, én flink verbreed

Fietspad Spanjaardsdijk: asfalt eraf, beton erop, én flink verbreed

De werkzaamheden zijn afgerond en fietsers kunnen weer soepel doorrijden: een groot deel van het fietspad langs de Spanjaardsdijk is de afgelopen maanden opnieuw aangelegd. Wethouder Marcel Elferink (mobiliteit) en leden van de Fietsersbond namen het vernieuwde fietspad symbolisch weer in gebruik bij de kruising Spanjaardsdijk – Kanaaldijk West in Schalkhaar – natuurlijk op de fiets.

Marcel Elferink: ‘Waar mogelijk hebben we het fietspad verbreed van 2 naar 3 meter, en het asfalt is vervangen door beton. Daarmee is de route een stuk veiliger en comfortabeler geworden voor fietsers. Zo maken we het steeds aantrekkelijker voor onze inwoners om de fiets te pakken naar school, werk en winkel. Dat is gezond en duurzaam.’

Leo Clasquin, voorzitter van de afdeling Deventer-Salland van de Fietsersbond: ‘Het fietspad is veel comfortabeler, vlotter en veiliger. Het beton rijdt fijner, geen boomwortels meer, en het is ook licht, dus beter zichtbaar. Goed dat hier gekozen is voor het belang van de fietser. Hopelijk wordt dat beleid voortgezet.’

Boomwortels
Over een lengte van 6,5 kilometer, van de Frieswijkerweg in Schalkhaar tot de Putmansweg in Heeten, is het asfalt verwijderd en vervangen door beton. Beton vraagt veel minder onderhoud dan asfalt, ook doordat boomwortels het beton niet kunnen schaden. Bij asfalt gebeurt dat wel. Bij het vervangen van het asfalt was het beschermen van de boomwortels en de bomen zelf een belangrijk aandachtspunt.

Fietsnetwerk
Het fietspad langs de Spanjaardsdijk is een van de hoofdroutes in het gemeentelijke fietsnetwerk, en wordt dagelijks door vele honderden fietsers gebruikt. De vernieuwing van het fietspad kostte 1,2 miljoen. De gemeente wil het fietsgebruik stimuleren en blijft daarom nieuwe fietspaden aanleggen en bestaande vernieuwen.


 

Renovatie atletiekbaan sportpark Keizerslanden van start!

De aannemer is gestart met de renovatie van de atletiekbaan op sportpark Keizerslanden, de thuisbasis van atletiekvereniging Daventria 1906. Deze renovatie zorgt ervoor dat de baan weer voldoet aan alle landelijke eisen en optimaal gebruikt kan worden.

Waarom renovatie?
De huidige baan en sportfaciliteiten, zoals de spring- en werponderdelen, zijn verouderd en toe aan een grondige opknapbeurt. Om te voldoen aan de strenge eisen van de landelijke Atletiekunie, wordt de rondbaan iets langer en breder gemaakt.

Strenge eisen
Het renoveren van een atletiekbaan is een nauwkeurig proces dat aan strenge eisen moet voldoen. Zo mag de temperatuur tijdens het aanbrengen van de toplaag niet te laag zijn en mag het niet te hard waaien. Daarom worden de werkzaamheden zoveel mogelijk in de zomerperiode uitgevoerd.

Tijdens de renovatie kunnen de trainingen en wedstrijden helaas niet op de baan plaatsvinden en worden tijdelijk verplaatst naar andere locaties. In oktober staat de opening van de nieuwe atletiekbaan gepland!

Klaar voor de toekomst en voor iedereen
Met de vernieuwde atletiekbaan in het najaar is de atletieksport in Deventer klaar voor de toekomst. Naast de renovatie van de baan zelf, worden er ook extra voorzieningen aangebracht voor minder validen. Hierdoor wordt het voor iedereen mogelijk om aan atletiek te doen.


 

Uitbreiding parkeervergunningszones Knutteldorp en Voorstad Oost per 1 november

De parkeervergunningszones in Knutteldorp en Voorstad Oost worden per 1 november aanstaande uitgebreid. Dat heeft de gemeente besloten na uitgebreid onderzoek door wijkbewoners en de gemeente zelf.

Knutteldorp

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van bewoners van de straten Bastion, Twijgstraat en Lunet voor het invoeren van een parkeervergunningszone is. Vanwege die steun, de hoge parkeerdruk en omdat de straten aansluiten op de al bestaande parkeervergunningszone, is besloten de straten toe te voegen aan de zone Buitencentrum. De G.J.L. Ankersmitlaan is de nieuwe grens tussen het parkeren in de vergunningszone en een vrij-parkeerzone. De laan zelf hoort bij de vrij-parkeerzone.

Voorstad Oost

In Voorstad Oost wordt de bestaande parkeervergunningszone uitgebreid met de Bleekstraat, Tamboerslaantje, Stappestraat, Smallepad, een deel van de Loomanstraat, de Zwarte Hoopstraat, Bleekdwarsstraat, Stappedwarsstraat, Brinkgreverweg, Nicolaas de Casustraat en H.J. Schoemakersplein.

De Boevinckstraat en een deel van de Loomanstraat willen graag onderdeel zijn van de parkeerzone, maar de daar omheen liggende straten hebben ‘nee’ gestemd. Deze straten worden daarom niet toegevoegd aan de parkeerzone.

Vervolg

Bij de nieuwe grenzen van de parkeervergunningszone Buitencentrum worden voor 1 november borden voor de parkeervergunningszone neergezet. Voor die tijd worden in de nieuwe straten van de zone ook parkeerautomaten geïnstalleerd.

Bewoners en bedrijven uit de straten die worden toegevoegd aan de parkeerzone ontvangen nog een brief met informatie over het aanvragen van een parkeervergunning.

Onderzoek

Bewoners in Voorstad Oost en Knutteldorp hebben zelf een meting gedaan van de wens voor het uitbreiden van de parkeervergunningszone in hun wijk. Dat was voor de gemeente reden om per straat te onderzoeken of bewoners definitief voor of tegen een parkeervergunningszone in hun straat zijn. In februari 2024 heeft de gemeente in beide wijken onderzoek gedaan.

In Knutteldorp zijn 554 adressen aangeschreven voor de enquête. Daarvan heeft 53% gereageerd (292 respondenten). Voor de enquête in Voorstad Oost zijn 477 adressen aangeschreven. Daarvan heeft 42% gereageerd (201 respondenten). Tijdens de enquêteperiode zijn er in de wijken ook meerdere inloopmomenten geweest voor wijkbewoners om vragen te stellen.  De volledige onderzoeksrapporten zijn te vinden op www.deventer.nl/parkeerbehoefte.


 

Zeven cultuursubsidies toegekend

Zeven culturele activiteiten in de gemeente Deventer krijgen een subsidie vanuit de subsidieregeling programmasubsidie Cultuur. In totaal is er € 54.185,- toegekend.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze subsidies toe te kennen op grond van de Programmasubsidie Cultuur en op advies van de onafhankelijke Adviesraad Cultuur. Het gaat om de ronde van juni 2024.

De volgende organisaties krijgen een subsidie:

  • Stichting CultuRel voor de theatervoorstelling Geen Weg Terug
  • Stichting Vogeleiland voor de kunstroute Eilandje 2025
  • Events Deventer voor Film op de Brink 2024
  • Stichting Ardemus voor de muziektheatervoorstelling De Herriemakers
  • Vereniging TransIJssel voor het Fotofestival aan de IJssel 2024
  • Stichting Common Frames voor Ithaka Filmt
  • Stichting Theaterschip voor Festival Resistance

Vier categorieën

De subsidieregeling bestaat uit vier categorieën:

  1. professionele culturele producties en/of presentaties;
  2. activiteiten cultuureducatie;
  3. culturele projecten met aantoonbare betekenis voor de economie van de gemeente Deventer;
  4. amateurkunst en volkscultuur.

Adviesraad Cultuur beoordeelt

De onafhankelijke Adviesraad Cultuur beoordeelt subsidieaanvragen voor de categorieën a, b en c (categorie D wordt ambtelijk afgehandeld). De Adviesraad Cultuur toetst op artistiek-inhoudelijke kwaliteit en houdt rekening met een divers cultureel aanbod op het gebied van cultuur, doelgroepen en spreiding. Op basis van hun advies beslissen burgemeester en wethouders of subsidie wordt toegekend.