Stedendriehoek
Erfcoach: voor praktische én emotionele vragen
Of het nu gaat om plannen voor een nieuwe stal, asbestsanering of verduurzaming van het erf. De erfcoach is een belangrijke sparringpartner die boeren en andere erfeigenaren een stap verder helpt richting een toekomstbestendig erf. Naast praktische zaken, spelen regelmatig ook sociaal-emotionele vraagstukken een rol. Ook daarbij kan de erfcoach ondersteuning bieden.
Neem bijvoorbeeld Johan (45), een varkenshouder. Met veel plezier heeft hij jarenlang zijn bedrijf gerund, maar nu komt de stoppersregeling langs. Deze regeling zet hem aan het denken: ‘Wil ik eigenlijk nog wel ondernemen? Het 24 uur per dag verantwoordelijk zijn, de zorgen rondom medewerkers en stikstof – is dit niet de gouden kans om hier financieel goed uit te stappen en een einde te maken aan de onrust en onzekerheid?’
Wanneer Johan bij ons komt, begint hij met de woorden: ‘Ik ga stoppen met ondernemen, wil alleen even checken of ik hier inderdaad goed aan doe.’ Tijdens de gesprekken wordt duidelijk dat zijn hoofd zegt dat het verstandig is, maar in zijn hart wil hij toch door. De liefde voor het vak, de afwisseling, het vee. Waar krijgt hij dat opnieuw? In een aantal gesprekken helpen we Johan om zijn gedachten te ordenen. Langzaam maar zeker beseft hij dat hij toch wil doorgaan. Een paar maanden later vertelt hij ons dat hij een nieuw contract heeft afgesloten voor vijf jaar. Voor nu gaat hij door en dat voelt goed. Het hart heeft gesproken, en daar is hij ontzettend blij mee.
Twijfel jij over jouw toekomst als agrarisch ondernemer? Of heb je een ander (sociaal-emotioneel) vraagstuk waar je niet uitkomt? Neem dan contact op met de erfcoach. Bezoek www.deventer.nl/platteland voor meer informatie over de erfcoaches in onze gemeente.
Terug van weggeweest: vragenuurtje Colmschate-Zuid
Het laagdrempelige spreekuur in Colmschate-Zuid werd gemist door bewoners én professionals. Daarom is het spreekuur terug van weggeweest. Op donderdag 10 oktober openden een inwoner samen met Verbindingscentrum de Fontein het eerste nieuwe vragenuurtje Colmschate-Zuid.
Het vragenuurtje is elke donderdag van 14:00 – 15:00 in het Verbindingscentrum de Fontein. Van verschillende organisaties zijn dan professionals in de wijk aanwezig om vragen te beantwoorden en met inwoners mee te denken. Heeft u een vraag of idee, wilt u advies of een luisterend oor? Wees welkom, de koffie staat klaar! Samen weten we meer!
Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert – in samenwerking met de gemeente Deventer – twee VVN Opfriscursussen in Deventer voor fietsers en e-bikers van 55 jaar en ouder.
De cursussen vinden plaats op:
Fietsen door de natuur of boodschappen doen op de fiets. Heerlijk toch, die vrijheid? Fietsen doen we vaak al van jongs af aan. Het is leuk, duurzaam en gezond. Logisch dus dat we allemaal zo lang mogelijk willen blijven fietsen. Wel verandert het verkeer. De fietspaden worden drukker en er komen nieuwe vervoermiddelen bij. Ook merk je door het ouder worden misschien fysieke veranderingen die het fietsen lastiger maken. Doordat je lichaam kwetsbaarder wordt is de impact bij een ongeval groter dan bij een jonger persoon. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je veilig blijft fietsen. VVN helpt daar graag bij met de VVN Opfriscursus Fiets.
Tijdens een informele bijeenkomst gaan deelnemers met een trainer en elkaar in gesprek over verkeersregels en -gedrag. Onderwerpen die aan bod komen: slim omgaan met drukke fietspaden, kwetsbaarheid in het verkeer, conditie van het lichaam en veilig fietsen. Hierbij maakt de trainer gebruik van foto’s, video’s en stellingen. Ook worden de verkeersregels besproken en is er ruimte voor vragen. Deelname is gratis.
Aanmelden
Vanwege de grote belangstelling en beperkte capaciteit adviseert VVN u direct aan te melden via de website vvn.nl/opfriscursussen of door een e-mail te sturen naar steunpuntoost@vvn.nl o.v.v. VVN Opfriscursus Fiets Deventer. Vermeld in de e-mail uw naam, adresgegevens, geboortejaar en telefoonnummer. Neem gerust uw buurman/buurvrouw, een familielid of kennis mee, mits vooraf aangemeld. Bel voor meer informatie naar: 088 – 524 89 20.
Elektrisch materieel en duurzamer asfalt voor Overstichtlaan
Deze week zijn de asfalteringswerkzaamheden op de Overstichtlaan begonnen. Aandacht voor duurzaamheid was een belangrijk onderdeel in de eisen voor deze asfalteeropdracht.
Daarom gebruikt wegenbouwer BAM hier ‘lage temperatuur-asfalt’: dit wordt geproduceerd bij een temperatuur van 110 in plaats van 165 graden Celsius. Dit leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 30 procent. Daarvoor maakt BAM bovendien deels gebruik van hergebruikt asfalt.
Verder werkt BAM met een elektrische wals, elektrische asfaltmachine, elektrische vrachtwagens en ander elektrisch materieel. Alles bij elkaar zorgt dat voor een verlaging van de CO2-uitstoot met 50 procent. Bovendien zijn elektrische machines veel stiller, waardoor er minder geluidsoverlast is voor de omgeving.
Wethouder Marcel Elferink (Leefomgeving) ging donderdagavond langs bij de start van de werkzaamheden. ‘Ook bij de aanleg van onze wegen letten we op duurzaamheid. Door de inzet van andere materialen en elektrisch materieel, kunnen we ook hier een flinke slag maken.’