Stedendriehoek
Cliëntenraad Deventer
De Cliëntenraad is de belangenorganisatie voor inwoners van Deventer met een laag inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan, ingesteld volgens de verordening Cliëntenparticipatie Werk en Inkomen. U bent van maandag tot en met woensdag tussen 10.00 en 16.00, zonder doorverwijzing, welkom voor een kop koffie en een goed gesprek op Bierstraat 52 (rolstoel toegankelijk). De Cliëntenraad kan u ook helpen bij het invullen van formulieren of bij het vinden van de juiste route voor hulp. Maak in dat geval een afspraak zodat zij u optimaal kunnen helpen. Er zijn geen kosten verbonden aan de hulp die de Cliëntenraad biedt. Contactgegevens: 0570 – 64 36 99 en info@clientenraaddeventer.nl. Meer informatie vindt u op www.clientenraaddeventer.nl
“De binnenstad is het kloppend hart van Deventer”
Vaste prik: het zaterdagse bezoek aan de Deventer binnenstad. Samen met zijn echtgenote loopt binnenstadmanager Peter Brouwer een rondje over de markt, drinkt een kop koffie op een terras en maakt een praatje met ondernemers. Dat is genieten! “Als de stad vol bezoekers is, draaiorgel de Turk klinkt en het zonnetje ook nog schijnt, dan voel je dat Deventer lééft en dat de binnenstad het kloppend hart is van Deventer.”
Toen grootwinkelbedrijf V&D eind 2015 de deuren sloot op een prominente plek in de Deventer binnenstad, brak er toch lichte paniek uit bij ondernemers en de gemeente. Hoe verder? Peter Brouwer werd benaderd.
Na een loopbaan in het bedrijfsleven – onder meer als directeur van landelijke winkelketen Bruna – was Peter net aan de slag als zelfstandig ondernemer. Met zijn Deventer roots wilde hij zich graag inzetten voor zijn eigen stad. “Retail zit in mijn genen”, licht hij toe. “Mijn ouders kwamen allebei uit ondernemersgezinnen en hadden samen een slagerij in de Deventer binnenstad.”
Samen investeren
Na een maand op expeditie in de Deventer binnenstad, deed Peter in 2016 verslag van zijn onderzoek. “De zaal was te klein”, weet Peter nog goed.
“In die tijd was er veel leegstand en de samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente kon beter. Iedereen voelde wel dat het anders moest. De binnenstad is een bedrijf. En een bedrijf vraagt om management, om een visie, om investeren en vooral om écht samenwerken.”
Acht jaar later staat die samenwerking als een huis. Zo’n twaalfhonderd ondernemers en vastgoedeigenaren vormen samen Stichting Deventer Binnenstadsmanagement en investeren samen met de gemeente in een vitale binnenstad. Ook de samenwerking met de gemeente is goed. Belangrijk, want het draait voor binnenstadbezoekers om de totale beleving, legt Peter uit.
Een grote optelsom
Een bezoek aan de binnenstad begint eigenlijk al thuis, als je bedenkt waar je heen wilt of als je leuke adresjes googlet. Het gaat ook om waar je je fiets of auto kunt parkeren, hoe je geholpen wordt in de winkels en horeca, of er een breed aanbod is voor koffie, lunch of diner en of je graag door de stad loopt.
“Die hele beleving of klantreis zoals wij die noemen, moet goed zijn”, vat Peter samen. “Dan kunnen ondernemers en vastgoedeigenaren een goede boterham verdienen en blijven investeren in hun bedrijven en panden. Minstens zo belangrijk is dat de gemeente inzet op de kwaliteit van de openbare ruimte. Het is één grote optelsom.”
Met 150 duizend binnenstadbezoekers per week kun je toch zeggen dat het nu goed gaat met de binnenstad. “Zeker”, beaamt Peter. “Maar er zijn nog uitdagingen genoeg. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer gewoond in de binnenstad, dat vraagt om goede afstemming met bewoners. Verduurzaming en vergroening zijn thema’s, net als het fiets-parkeren, de bereikbaarheid, de aansluiting van de centrumschil op de binnenstad en de groeiende ondernemers die graag doorstromen naar grotere panden.”
Rond met het oliebusje
En wat is dan de kern van zijn werk als binnenstadmanager? Naast het uitstippelen van die visie, komt het toch vooral aan op continu verbinden. “Rondlopen met een busje olie”, noemt Peter dat, want goed samenwerken blijft onderhoud vragen, ook met MKB Deventer, Deventer Marketing, Stichting dEVENTer, het onderwijs, de culturele sector, noem maar op.
Peter is daarnaast veel te vinden in het stadhuis, om in te spreken bij raadsbijeenkomsten, af te stemmen met ambtenaren, politieke partijen of het college. “Ik ben geloof ik de enige niet-ambtenaar met een druppel (toegangspasje, red.)”, lacht Peter.
Het contact met ál die betrokkenen maakt het werk zo boeiend. “Het ene moment praat ik mee over het toegankelijk houden van de binnenstad, dan weer ben ik in gesprek met een ondernemer of promoot ik onze nieuwe campagne voor starters.”
Inloopavond in Voorstad: Tocht in je huis? Doe er wat aan!
Kom gezellig langs op 15 mei tussen 19.00 uur en 21.00 uur in Speeltuin De Driehoek aan de Rielerweg. Voor een kop koffie of thee en meer informatie over het isoleren van je huis, subsidies en welke hulp je kunt krijgen. Daarnaast kun je direct zelf aan de slag met de eerste maatregelen met het gratis isolatie-pakket.
Voorstad, maak kennis met de energiecoaches
Na de wijk Tuindorp worden nu de inwoners van de wijk Voorstad geholpen bij het isoleren van hun huis. Met de boodschap: ‘Tocht in je huis?! Doe er wat aan!’ trekken de vrijwillige Energiecoaches van deur tot deur om informatie te geven over de mogelijkheden en de subsidies die er zijn.
Heel Deventer doet er wat aan!
De gemeente helpt je met behulp van subsidies om zelf aan de slag te gaan of een isolatiebedrijf in te schakelen. Huiseigenaren met een WOZ-waarde lager dan €340.000 en een energielabel D, E, F, G of 2 of meer slecht geïsoleerde bouwdelen komen direct in aanmerking voor €1.300 euro. Met een energielabel A, B of C kom je niet in aanmerking.
Of huiseigenaren met een inkomen minder dan 150% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor het Deventer Helpt-programma. Hierbij neemt de gemeente de kosten voor het isoleren én de werkzaamheden volledig uit handen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met deventerisoleert@deventer.nl of kijk je op de website van Duurzaam Deventer: duurzaamdeventer.n/isoleren.