Stedendriehoek
De gemeenteraad is er voor u
Woensdagavond 2 oktober vergadert de gemeenteraad in het stadhuis van Deventer. De raadsleden gaan die avond met elkaar in gesprek over o.a.:
U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom om de vergadering bij te wonen
Wilt u de raad laten weten wat u vindt van één (of meerdere) van de onderwerpen die op de agenda staan? Dan kunt u inspreken. U krijgt dan 5 minuten spreektijd tijdens de vergadering. Aanmelden kan via griffie@deventer.nl. Inspreken over de bufferplekken AZC kan niet meer omdat deze mogelijkheid al is geweest.
Woensdag 2 oktober is de volgende vergadering van de gemeenteraad van Deventer
Volg de vergadering online via https://deventer.raadsinformatie.nl. Daar vindt u ook de complete agenda en alle documenten waarover de raad vergadert.
Denk mee: hoe houden we Deventer bereikbaar, veilig, leefbaar en duurzaam?
In woonbuurten de voetganger en fietser vooropstellen. Op meer wegen de maximumsnelheid omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur. En verkeer dat niet in de woonbuurten hoeft te zijn, vooral leiden via de A1, de N337, N344 (het Hanzetracé) en de N348. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten in de ‘basisvoorkeursvariant Hoofdwegenstructuur’ voor Deventer, een plan dat ervoor moet zorgen dat Deventer de komende jaren leefbaar én bereikbaar blijft.
Evenwicht tussen bereikbaarheid en fijne plek om te wonen
Deventer blíjft groeien. De komende jaren komen er flink veel woningen bij. Daarmee wordt het drukker op de wegen en straten in onze wijken en dorpen. Maar we willen ook genoeg ruimte voor ontmoeting, recreëren, spelen, en voor water en groen. Om een goed evenwicht te houden tussen bereikbaarheid en een fijne plek om te wonen, heeft het college van burgemeester en wethouders dit plan geactualiseerd, met daarin de basisuitgangspunten en maatregelen voor het verkeer tot 2030.
Wethouder Marcel Elferink: ‘Deventer gaat voor een goede balans tussen bereikbaarheid te voet, met de fiets, het OV en de auto en een groene en gezonde leefomgeving. Natuurlijk spelen economische belangen ook een rol. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de binnenstad goed bereikbaar blijft, ook met de auto. Ik ben benieuwd wat de Deventenaar ervan vindt. Daarom nodigen we mensen uit om hun mening te geven’.
Online Keuzewijzer van 1 t/m 15 oktober
Van 1 tot en met 15 oktober kan iedereen zijn mening geven over de uitgangspunten. De uitkomsten van die peiling weegt het college mee in het definitieve voorstel, waar de gemeenteraad eind dit jaar over besluit.
Enkele maatregelen uit het plan
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.deventer.nl/goedopweg.
Informatiebijeenkomsten over aanpassing N348 tussen Epse en A1
Provincie Gelderland houdt op maandag 30 september en dinsdag 1 oktober 2024 informatierondes over de voorkeursvariant voor de N348 Epse – A1. Deze vinden plaats in de Protestantse kerk aan de Hoofdstraat 27 in Gorssel. Belangstellenden zijn van harte welkom. Vooraf aanmelden is nodig.
Maatregelen nodig
Door de verbreding van de A1, de ontwikkeling van Bedrijvenpark A1, toekomstige woningbouw en de groei van het verkeer zijn maatregelen tussen Epse en de A1 nodig. Het verkeer op dit wegvak staat geregeld vast. Samen met de gemeenten Lochem en Deventer onderzoekt de provincie Gelderland hoe het verkeer op de N348, tussen Epse en de op- en afrit naar de A1 bij Deventer, veilig en vlot kan doorstromen.
Voorkeursvariant
Met de voorkeursvariant (variant 3) wordt het aantal rijstroken verdubbeld en komt er een nieuwe kruising bij het A1 Bedrijvenpark. Ook wordt de maximumsnelheid verlaagd van 80 naar 70 km per uur. De stuurgroep vindt variant 3 de beste oplossing. De stuurgroep heeft ook de reacties vanuit de omgeving bij haar keuze betrokken De stuurgroep brengt uiteindelijk advies uit aan de provincie en de gemeenten. Voordat dit gebeurt, willen ze graag uw mening horen.
Informatierondes en aanmelden
Belangstellenden zijn welkom op maandag 30 september en dinsdag 1 oktober 2024 tussen 14.00 uur en 20.15 uur in de Protestantse kerk aan de Hoofdstraat 27 in Gorssel. Per half uur is er plek voor ongeveer 10 personen. Vooraf aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden voor een datum en tijdvak via www.gelderland.nl/N348EpseA1aanmelden.
Reageren en meer informatie
Van 19 september tot en met 14 oktober 2024 kan iedereen reageren op de voorkeursvariant. Vanaf 19 september 2024 staat de voorkeursvariant en het digitale reactieformulier op www.gelderland.nl/N348EpseA1.
Kijk op de wijk: actueel beeld van alle wijken en dorpen
Hoeveel mensen wonen er in mijn buurt, hoeveel huizen staan er? Welke voorzieningen zijn er? Welk cijfer geven de wijkbewoners hun leefomgeving? Wonen er veel jongeren, of juist meer ouderen? Wat zijn de belangrijkste kansen en knelpunten?
Het antwoord op deze vragen, en nog véél meer informatie vindt u in de ‘Kijk op de Wijk’ van uw wijk of dorp. Deze 11 documenten geven een beeld van hoe het er voorstaat met de wijken en dorpen in Deventer. De nieuwste versies van de Kijk op de Wijk zijn deze zomer verschenen en staan op de website wij.deventer.nl, onder het kopje ‘Kijk op de Wijk 2024’.
‘Met de Kijk op de Wijk krijg je heel snel een goed beeld van hoe een wijk of dorp in elkaar zit, en wat er speelt’, zegt Lars Wijnhoud, wethouder Wijk- en Dorpsgericht werken. ‘Dat is interessant en nuttig, zowel voor de inwoners zelf als voor mensen die in de wijken en dorpen werken, bijvoorbeeld zorgaanbieders, woningcorporaties, scholen, opbouwwerkers en wijkmanagers. Zo kunnen we samen bekijken waar behoefte aan is en welke ontwikkelingen aandacht nodig hebben.’
De Kijk op de Wijk is opgesteld op basis van onder meer bewonersonderzoeken, beschikbare gegevens en gesprekken met de wijkteams en professionals in de wijken en dorpen. Elke Kijk op de Wijk bestaat uit een beschrijving van de wijk of het dorp, een beschrijving van de buurten, een overzicht van de voorzieningen en van opvallende zaken uit de onderzoeken, en een hoofdstuk ‘Kwesties, krachten en kansen’.
De wijkmanagers gaan de komende maanden in gesprek met de wijkteams en andere betrokken bewoners, vrijwilligers en professionals. Aan de hand van de Kijk op de wijk stellen ze samen met netwerkorganisaties, wijkteamleden en werkers in de wijk de speerpunten per wijk of dorp op.
Alle Kijk op de Wijken vindt u hier: Kijk op de wijk 2024 | WijDeventer
Planten over? Geef ze een nieuw thuis
Heb jij nog planten of struiken die een nieuw thuis verdienen? Kom dan op zaterdag 28 september naar de Roverstuin bij Het Nieuwe Veld in Diepenveen en geef ze een tweede leven!
Struiken of planten die jij niet meer nodig hebt, krijgen in de Roverstuin een logeerplek totdat ze terechtkomen in een nieuwe tuin waar ze verder kunnen groeien. Zo gun jij jouw planten een nieuw leven én help je mee aan een groener Deventer!
Tip: Haal je jouw plant eruit? Laat er lekker veel wortels aan en een grote kluit!
Zaterdag 28 september 2024
10:00 – 14:00
Roverstuin Het Nieuwe Veld, Boxbergerweg 46, Diepenveen
Aanmelden mag, maar hoeft niet: www.struikroven.nu/deventer
Subsidieregeling Vitaal Platteland weer geopend
De gemeente vindt de leefbaarheid in dorpen, kernen en buitengebied van groot belang. Net zoals in de afgelopen jaren ondersteunt de gemeente initiatieven die de leefbaarheid en het voorzieningenniveau voor lange tijd verbeteren en stimuleren. Voor initiatieven kan vanaf 1 oktober weer een subsidie worden aangevraagd. Het gaat om een bijdrage tussen de 10.000 en 25.000 euro.
Vitaal platteland
Het college van burgemeester en wethouders heeft de Uitvoeringsagenda Vitaal Platteland 2024-2026 vastgesteld. Daar hoort een subsidieregeling voor initiatieven die duurzaam bijdragen aan het behouden en/of versterken van de vitaliteit en leefbaarheid van dorpen, kernen en het buitengebied van Deventer. Eerder is bijvoorbeeld subsidie toegekend voor de nieuwbouw van dorpshuizen in Loo en Schalkhaar en ondersteuning bij de dorpsvisies voor Diepenveen en Schalkhaar.
Voor 2024 is in totaal € 100.000,- beschikbaar. De subsidie wordt verdeeld volgens het criterium ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Per dorp en omringend buitengebied worden maximaal twee aanvragen toegekend. Subsidie aanvragen kan vanaf 1 oktober 2024. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een subsidie op www.deventer.nl/vitaalplatteland.
Samen sterk
Er verandert veel in het buitengebied van Deventer. Vooral de landbouw is sterk in ontwikkeling. Ook de dorpen krijgen te maken met veranderingen, zoals groei of krimp en vergrijzing. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de plattelandseconomie, het landschap en de leefbaarheid.
Naast de uitvoeringsagenda en subsidieregeling investeert Deventer ook in een vitaal platteland door onder meer LEADER-subsidies, erfcoaches, kavelruilprojecten en Kansen uit Buiten. Voor meer informatie kijk op www.deventer.nl/platteland.