Stedendriehoek
Belparkeren: betalen per minuut – vraag het verschil terug
In Deventer willen we parkeren makkelijk maken. Daarom kunnen parkeerders het parkeergeld achteraf en per minuut betalen, via een parkeerapp op de mobiele telefoon (belparkeren).
Begin dit jaar heeft het systeem dat deze betalingen regelt, zes weken op ‘betalen per euro’ gestaan. Toen dat is ontdekt, hebben we gekeken of het mogelijk is om het verschil automatisch terug te betalen aan parkeerders. Dat is helaas niet mogelijk, omdat mensen via veel verschillende parkeerapps betalen, en we niet over de gegevens van de parkeerders beschikken. Daarom kunnen parkeerders nu het verschil terug vragen.
Het gaat om parkeeracties via de mobiele telefoon bij alle gemeentelijke parkeerplekken op straat in Deventer, in de periode 1 januari tot en met 11 februari 2024.
Per parkeertransactie gaat het gemiddeld om 54 eurocent verschil.
Online geld terugvragen
Op uw bankafschriften en in de maandoverzichten van uw parkeerapp kunt u terugvinden waar en wanneer u hebt betaald. Met deze gegevens kunt u geld terugvragen. U vindt het formulier hier: www.deventer.nl/formulier-belparkeren
Terugbetaling volgt na 1 oktober
U kunt tot en met 30 september 2024 geld terugvragen. Na 1 oktober betalen we het verschil terug.
Meer informatie over belparkeren vindt u hier: www.deventer.nl/belparkeren
Buurtbewoners denken mee over herinrichting speeltuin Gerhard ter Borchplein
Buiten spelen, bewegen en ontmoeten is belangrijk, gezond en leuk voor jong en oud. Speelplekken zijn goed voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Het kunnen ook fijne plekken zijn voor het maken van een praatje, om te bewegen, te ontspannen of lekker in de schaduw een boekje te lezen. De speelplek aan het Gerhard ter Borchplein in Zandweerd is toe aan een opknapbeurt en wordt opnieuw ingericht. Hoe gaat die speelplek er uit zien?
Denk mee
De speelplek op het ter Borchplein is niet heel erg groot. Daarom is het niet mogelijk om er alles toe doen. Maar wat zijn de wensen en ideeën van buurtbewoners voor deze plek? Iedereen kan meedenken over de herinrichting. Op 18 september organiseert de gemeente van 13.00 tot 15.00 uur een inloopmoment op het plein. Dan horen we graag wat de wensen en ideeën van de buurt zijn. Buurtbewoners krijgen daarvoor ook een persoonlijke uitnodiging in de bus.
Ook kunnen buurtbewoners van dinsdag 10 t/m zondag 22 september hun wensen en ideeën doorgeven via het mailadres terborchplein@deventer.nl.
Andere speelplekken in de wijk
In Zandweerd zijn meerdere grote en kleine speelplekken. In het speelbeleidsplan is besloten om sommige speelplekken te vernieuwen en andere, vooral kleinere speelplekken op te heffen. In de wijk verdwijnen de kleine speelplekken aan de Ravensweerdstraat, de Lange Zandstraat (achter no. 44), de 1e Weerdsweg (naast no. 1) en de Perestraat (naast no. 14). De speelplekken op het ter Borchplein en tussen de Korte Zandstraat/Perestraat worden opnieuw ingericht.
Doe mee met de Nationale Verspillingsvrije week!
Eten over? Steeds meer Nederlanders gebruiken hun restjes voor een volgende maaltijd. En dat kan jij ook! Van 9 tot en met 15 september is het de Nationale Verspillingsvrije week. In Nederland wordt een kwart van al ons eten nooit opgegeten. Dat eten wordt wel verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Daarom is het belangrijk dat we zo min mogelijk eten verspillen. Vind jij het ook belangrijk om minder te verspillen?
Met deze 3 tips verspil je eenvoudig een stuk minder voedsel:
In Nederland gooien we ruim 33 kilo eten per persoon weg per jaar. Daarnaast gieten we ook nog eens zo’n 65 liter drinken door de gootsteen.
Dat komt neer op zo’n 140 euro die in de afvalcontainer gaat. Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen daarmee 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vrachtwagens vol! Dat is natuurlijk ook zonde voor het milieu en het klimaat.
Kijk voor meer tips tegen voedselverspilling op samentegenvoedselverspilling.nl/verspillingsvrijeweek
Ontmoet uw gemeentebestuur
Bent u benieuwd naar het huidige gemeentebestuur en wilt u ze graag een keer ontmoeten? Dat kan!
Op zaterdagochtend 14 september tijdens Open Monumentendag van 10:00 tot 12:00 uur krijgt u de unieke kans om persoonlijk kennis te maken met de bestuurders van de gemeente Deventer. Zij geven een toelichting op hun werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Daarnaast is er gelegenheid om hen vragen te stellen.
Dit is hét moment om kennis te maken en meer te weten te komen over hoe de gemeente werkt.
Er is plek voor 140 inwoners. Aanmelden is niet nodig, maar wees op tijd, want vol = vol.
Woongebouw SILO beste ontwerp voor biobased baken in het Havenkwartier
Begin dit jaar is een biedboek gepubliceerd voor Havendame, een nieuw woongebouw op een kavel in het silogebied van het Havenkwartier in Deventer. Uit de 10 inzendingen is een winnaar geselecteerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de grond voorlopig te gunnen aan Heutink Groep met hun ontwerp SILO.
Architectuur en circulariteit
Architectuur en circulariteit zijn twee belangrijke ambities voor de ontwikkeling in het silogebied van het Havenkwartier. Het ontwerp SILO past heel goed binnen het ensemble van silo’s (Grijze silo, Zwarte silo en Elevatorgebouw). Het ontwerp is vooruitstrevend op gebied van biobased en circulair bouwen. De bovenbouw van SILO bestaat bijna volledig uit biobased materialen en de onderbouw wordt gemaakt van hergebruikt staal uit een donorgebouw.
SILO
Heutink Groep is geïnspireerd geraakt door de bestaande Zwarte en Grijze silo’s. Het woongebouw bestaat uit een levendige begane grond, met werkruimtes en een deli, 6 woonlagen voor 23 appartementen en een parkeerkelder met een parkeersysteem. Samenleven in Silo wordt al vormgegeven bij het ontwerpproces van de woningen. Tijdens workshops maken de toekomstige bewoners hun woonwensen waar.
Samen maken we Deventer Circulair!
Deze ontwikkeling is een mooi voorbeeld van de circulaire economie. Deventer zet zich in voor een groene toekomst. Een beweging die niet alleen noodzakelijk is, maar ook vol kansen ligt. Heutink Groep pakt dit goed op met het gebruiken van een donorgebouw en de samenwerking met Boeren voor Biobased Bouwen. Daarmee proberen ze de circulaire grondstoffen ook nog eens zo lokaal mogelijk te verkrijgen om uitstoot door vervoer te minimaliseren. Door deze actieve inzet op circulair worden we minder afhankelijk van levering van grondstoffen van elders. De lokale economie wordt versterkt en deze ontwikkeling draagt bij aan het behalen van klimaatdoelstellingen van Parijs.
De bijgaande afbeelding betreft een schetsontwerp.