Stedendriehoek
Anneke vond hulp bij het Budget Advies Bureau en kan straks met een schone lei verder
Zonder dat zij er iets aan kon doen, kwam Anneke in de schulden terecht. Zij deelt graag haar verhaal, om andere inwoners van Deventer die geldproblemen of schulden hebben aan te sporen om vooral hulp te zoeken bij het Budget Advies Bureau.
Het zal je maar gebeuren: je bent ondernemer en huurt twee panden waarin je goedlopende zaken runt. Dan gaat de landelijke keten met wie jij als franchisenemer een samenwerkingscontract hebt, failliet. Als er een doorstart komt, besluit je je te focussen op één locatie. Maar dan breekt corona uit en moet je winkel dicht. De verhuurder wil niets doen aan de hoogte van de huur, je hebt nauwelijks inkomsten en je moet ook betalen voor de spullen die je hebt ingekocht. Dan sta je met je rug tegen de muur …
Dit overkwam Anneke Groen uit Deventer. Zij wil graag haar verhaal delen, om anderen te wijzen op de hulp die er is. Buiten haar schuld kreeg Anneke geldproblemen en bleef over met een flinke schuld. Met haar ondernemende mentaliteit regelde ze zelf wat ze kon, maar toch kwam ze op een punt dat ze écht niet meer wist hoe ze verder moest. “Ik heb het Budget Advies Bureau Deventer (BAD) gebeld en had snel een afspraak. Er werd naar mij geluisterd en ik kreeg hulp. Dat was een verademing.”
Hulp van het BAD
Het BAD hielp Anneke om schuldsanering aan te vragen. Zij kon gebruikmaken van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Dat gaat via de rechtbank. In een plan komt te staan hoe lang de periode is dat je schulden gaat aflossen en hoe hoog het aflossingsbedrag is. En: alle schuldeisers zijn verplicht om aan dit plan mee te werken. Je krijgt een bewindvoerder aangewezen die in de gaten houdt of je je aan de afspraken houdt. “Ik stuur bijvoorbeeld elke maand mijn salarisstrook op”, vertelt Anneke.
“Nog even en ik ben straks na drie jaar klaar”, vertelt Anneke opgelucht. Sinds 1 juli vorig jaar is de duur overigens zelfs gehalveerd tot 18 maanden. “Ik merk dat veel mensen denken dat als je in de schuldsanering zit, je echt een héél laag bedrag overhoudt om van te leven. Dat is niet zo: er wordt een reëel bedrag berekend. Het is geen vetpot, maar het is te doen.” Al zal het straks natuurlijk héél welkom zijn om weer iets meer geld te besteden te hebben.
Om mee te kunnen doen aan de WSNP, moet je werk hebben. Anneke stak na haar ondernemerschap de handen flink uit de mouwen en greep alles aan om een meer dan volle werkweek te maken. Ze maakte schoon, werkte in winkels en ging in de coronatijd bron- en contactonderzoek doen. Inmiddels heeft ze weer een vaste baan.
Een schone lei
“Straks kan ik met een schone lei verder”, benadrukt Anneke. Na bijna vier jaar ellende is dat echt fijn. Ik ben best een optimistisch mens en zie altijd wel lichtpuntjes. Zo was het heel erg fijn dat ik mijn huis kon behouden en ik heb een heel fijn gezin. We steunen en helpen elkaar. Maar het was een enórm stressvolle tijd.”
Anneke sliep slecht en ontwikkelde door alle stress ook diabetes. “Dat je zonder dat je er iets aan kunt doen als wanbetaler te boek staat, is heel naar.” De regeldruk, een agressieve schuldeiser die steeds bleef aankloppen en de frustratie over de opstelling van de franchiseketen en vastgoedeigenaar: dat hielp allemaal niet mee.
“Bij schulden komt vaak veel schaamte kijken”, weet Anneke. “Maar heb je ermee te maken, dan wil ik zeggen: je kunt eruit komen. Neem vooral contact op met het BAD: er is hulp.”
Meer informatie over het BAD vind je op de website www.deventer.nl/bad
Bathmenaren maken kans op ‘Cash veur de keet’
Zaterdag 8 juni gaf wethouder Jaimi van Essen het startsein voor de actie: Cash veur de keet! Bathmenaren maken kans op het winnen van een warmtepomp of isolatie twv. 7.000,-. Bij besteding van 20 euro in diverse winkels in Bathmen ontvangen zij een lot en kunnen deze inleveren bij de Jumbo in Bathmen. Alleen huiseigenaren uit Bathmen maken kans.
Deze actie is opgezet door de projectgroep BattumUp. In Bathmen werkt de gemeente Deventer samen met inwoners aan het verminderen van het gasverbruik in het dorp. BattumUp is een groep van inwoners, Noaber-Energie en de gemeente Deventer.
Collectieve inkoop
De actie is opgezet om aandacht te vragen voor de collectieve inkoopactie die vanaf 9 juli zal plaatsvinden in het dorp. Inwoners kunnen vanaf dan gezamenlijk bij lokale en door de gemeente voorgedragen partijen een warmtepomp of isolatiemateriaal inkopen.
Groen Gas – Gas d’r bie
In het project BattumUp wordt daarnaast met lokale melkveehouders gewerkt aan de productie van groen gas. Wanneer Bathmenaren hun gasverbruik weten te halveren, is het mogelijk om het hele dorp van groen gas te voorzien. Een mooie stap naar een toekomstbestendig en lokaal energiesysteem.
Meer weten? Ga naar duurzaamdeventer.nl/battumup
Inloopavond in Tuindorp: Tocht in je huis? Doe er wat aan!
Kom gezellig langs op 19 juni tussen 16.00 uur en 20.00 uur in Speeltuinvereniging Tuindorp. Voor een kop koffie of thee en meer informatie over het isoleren van je huis, subsidies en welke hulp je kunt krijgen. Daarnaast kun je direct zelf aan de slag met de eerste maatregelen met het gratis isolatie-pakket.
Heel Deventer doet er wat aan!
De gemeente helpt je met behulp van subsidies om zelf aan de slag te gaan of een isolatiebedrijf in te schakelen. Huiseigenaren met een WOZ-waarde lager dan €340.000 en een energielabel D, E, F, G of 2 of meer slecht geïsoleerde bouwdelen komen direct in aanmerking voor €1.300 euro. Met een energielabel A, B of C kom je niet in aanmerking.
Of huiseigenaren met een inkomen minder dan 150% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor het Deventer Helpt-programma. Hierbij neemt de gemeente de kosten voor het isoleren én de werkzaamheden volledig uit handen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met deventerisoleert@deventer.nl of kijk je op de website van Duurzaam Deventer: duurzaamdeventer.n/isoleren.
Per 1 juli vervallen alle pasjes voor bedienen verkeerspaal Houtmarkt
Veel automobilisten rijden de Houtmarkt op via de kant van de rotonde (Kazernestraat). Een groot aantal van hen heeft wel een pasje om de verzinkbare paal te bedienen, maar geen ontheffing om in het voetgangersgebied te mogen rijden. Dat blijk uit controles van team Toezicht en Handhaving naar aanleiding van klachten van ondernemers over toenemend verkeer in het voetgangersgebied. De toegang gaat veranderen. Per 1 juli 2024 vervallen alle pasjes voor de beweegbare paal.
Andere route
De meeste bewoners en ondernemers in de binnenstad hoeven niet per se via de Houtmarkt te rijden om op hun bestemming te komen. Via de route Kazernestraat, Mr. de Boerlaan en Handelskade is de binnenstad via de Keizerstraat of de Verzetslaan namelijk goed bereikbaar. Bewoners en ondernemers moeten dan wel iets omrijden, maar de gemeente vindt dat de voordelen van de afsluiting voor verkeersveiligheid en leefbaarheid zwaarder wegen.
Ontheffing en pasje aanvragen?
Heeft u wel een ontheffing (en een pasje) nodig? Aanvragen voor het mogen rijden in het voetgangersgebied worden getoetst aan de ‘Ontheffingsregeling berijden voetgangersgebied’. Doel van de regeling is te zorgen voor een zo goed mogelijk woon- en winkelklimaat in het voetgangersgebied. Daar hoort ook het verminderen bij van de hoeveelheid auto- en vrachtverkeer tijdens winkeltijden (11.00 tot 18.00 uur).
De gemeente is zeer terughoudend met het uitgeven van ontheffingen om tijdens winkeltijden in het voetgangersgebied te mogen rijden. Bij een aanvraag voor een ontheffing hoort dan ook een uitgebreide motivatie. In de aanvraag moet u aangeven waarom u een ontheffing denkt nodig te hebben. Omrijden en/of tijdverlies zijn geen directe redenen om een ontheffing te krijgen.
Een ontheffing (kort- of langdurend) kunt u aanvragen via www.deventer.nl/wegenverkeerswet.
Vragen over de ontheffing
Heeft u vragen? Kijk dan op www.deventer.nl/pasjeshoutmarkt of bel op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur met Publiekszaken, telefoon 14 0570. Of kom langs bij Publiekszaken. Onze openingstijden zijn: maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 – 16.00 uur, dinsdag van 8.30 – 14.00 uur en donderdag van 8.30 – 20.00 uur.
Tijd voor een Duurzaamheidsteam in Colmschate-Zuid
Gezocht actieve doeners en denkers! Voor een nieuw op te richten duurzaamheidsteam in Colmschate-Zuid. Duurzaamheidsteams bestaan al in andere buurten in Deventer, maar nog niet in Colmschate-Zuid. Deze groep vrijwilligers houdt zich bezig met diverse thema’s rondom duurzaamheid, die ze samen met elkaar bepalen. Je kunt denken aan: zwerfafval opruimen, isolatiemaatregelen organiseren, subsidies aanvragen, regenwater afkoppelen en biodiversiteit bevorderen. Colmschate-Zuid verdient een eigen duurzaamheidsteam!
Heb je interesse? Stuur dan vóór 23 juni 2024 een email naar Janneke Joly via jolyjanneke@gmail.com.