Stedendriehoek
De gemeenteraad is er voor u
Woensdagavond 29 mei om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad weer in het stadhuis van Deventer. De raad bespreekt die avond met elkaar:
U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen. Wilt u de raad laten weten wat u vindt van één (of meerdere) van de onderwerpen die op de agenda staan? Dan kunt u inspreken. U krijgt dan 5 minuten spreektijd tijdens de vergadering. Aanmelden daarvoor kan door te mailen naar griffie@deventer.nl
Woensdag 29 mei is de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad van Deventer
Kijk voor de hele agenda en stukken waarover de raad vergadert op https://deventer.raadsinformatie.nl
Gewipte tuintegels over? Bestel de Tegeltaxi!
Tot en met 31 oktober doet Deventer mee aan het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door zo veel mogelijk tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! Vergeet vooral niet om het aantal m2 aan gewipte tegels door te geven op de website van het NK Tegelwippen.
Tegeltaxi reserveren
Kun je je gewipte tuintegels niet allemaal hergebruiken en wil je ze liever kwijt? Bestel dan de tegeltaxi. Je mag maximaal 100 van jouw overgebleven tegels inleveren. We gaan uit van stoeptegels van 30 x 30 cm. Dat is 9 m2. Tegels van andere formaten moet je terugrekenen naar stoeptegelformaat. Ga naar www.duurzaamdeventer.nl en kies NK Tegelwippen. De eerst komende dag dat de tegeltaxi rijdt, is 30 mei. Geef je dus snel op.
Een tweede leven voor tegels
Geef je afgedankte tegels een 2e leven. Hergebruik ze in je tuin als stapelmuurtje, bankje, tafeltje of insectenhotel. Een stapelmuur ziet er leuk uit en de kieren en spleten zijn een geweldige schuilplek voor verschillende dieren en insecten. Denk aan spinnen, bijen, kevers, duizendpoten, kikkers, hagedissen en salamanders. Opgehaalde tegels worden in Deventer verwerkt tot puin als onderlaag voor bijvoorbeeld wegen.
Tegelwip je mee?
Iedere Deventenaar kan meedoen en zijn of haar gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Deze worden dan opgeteld bij de tegelstand van Deventer. Zorg dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Bedrijven en scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven.
Ga je aan de slag met tegelwippen, maak dan een foto van de situatie vooraf en een nadat je de tegels er uit hebt gehaald. Die heb je nodig als je je aantal gewipte tegels doorgeeft. Een stoeptegel is 30 × 30 cm. Stenen die groter of kleiner zijn moeten worden omgerekend naar dit formaat.
€ 20,- korting op regenton
Heb je de smaak te pakken? Tijdens het NK Tegelwippen krijg je als Deventenaar € 20,- korting boven op de kassaprijs van een regenton van minimaal 100 liter. Pak je korting bij de Welkoop Bathmen of Diepenveen, Wildkamp Deventer of Intratuin Deventer. Voor meer informatie kijk op www.duurzaamdeventer en kies subsidies.
“Ik gun Deventer een eigen dorpsfeest in de stad”
Op 22 juni bruist het in de stad tijdens het Deventer Stadsfestival. Initiatiefnemer en directeur Maurice Endeman heeft er ondanks alle ‘gedoe’ over locaties nog steeds héél veel zin in. En hoopt dat het festival een traditionele vaste waarde wordt voor de stad, zoals de dorpsfeesten in de regio.
Opgegroeid in Raalte, streek Maurice Endeman na omzwervingen tien jaar geleden neer in Deventer en woont sindsdien in de binnenstad. Met flink wat festivalervaring op zak, ontstond het idee om in zijn eigen Deventer een stadsfestival te organiseren. De rest is geschiedenis: dit jaar vindt op 22 juni de zevende editie plaats van het Deventer Stadsfestival.
“Het was écht spannend, maar we kunnen door”, vertelt Maurice, naast directeur van het Deventer Stadsfestival ook mede-eigenaar van evenementenlocatie de Zwarte Silo. Wie het lokale nieuws een beetje heeft gevolgd, snapt wat hij bedoelt.
Locatiezoektocht
Na een aantal succesvolle edities in het Rijsterborgherpark moest het festival voor de bescherming van de bomen in het monumentale park uitwijken naar het evenemententerrein van Deventer, op de Platvoet. Op zich ook goed, omdat het festival daar op een grotere locatie in bezoekersaantallen zou kunnen groeien.
Toen bleek dat daar vanwege afspraken tussen de gemeente en de buurt helemaal geen grootschalig muziekfestival gehouden mócht worden. Er werd opnieuw gekeken naar het park, maar daar bleek het er met de bodem zo slecht voor te staan, dat dit ook eenmalig geen locatie kon zijn. Na een periode van veel overleg kwam dit voorjaar uitsluitsel: dankzij welwillendheid van de buurt kan het Deventer Stadsfestival dit jaar tóch plaatsvinden op de Platvoet.
Flink aan de bak
Wie denkt dat met het goede locatienieuws de stress over is, heeft het mis. “Je zet een goed festival niet in een paar maanden neer”, legt Maurice uit. “Daar ben je een jaar mee bezig. Er spelen grote financiële risico’s mee. Artiesten die je maanden van te voren vastlegt, moeten wel betaald worden.” Dat geldt natuurlijk ook voor alle ‘spullen’.
De periode waarin het Deventer Stadsfestival plaatsvindt, is hét festivalseizoen, dus wordt er gevochten om tenten, podia, toiletwagens, foodtrucks, noem het op. “Het gaat zeker lukken om een geweldige sfeer neer te zetten”, stelt Maurice gerust. “Maar wel dankzij de goede samenwerking met onze leveranciers die alles op alles zetten voor ons.”
Ook met de artiesten die van het Deventer Stadsfestival houden, was gelukkig veel overleg mogelijk. Dus zijn sommige tóch bereid om 22 juni een extra optreden in Deventer te geven. “Ik ben blij met de line up van artiesten, met goede coverbands en trekkers als Suzan en Freek.”
Hopelijk duurzaam door
Hopelijk kan het Deventer Stadsfestival de komende jaren doorgaan. “Hoe het op de langere termijn moet, is een zorg”, onderstreept Maurice. “Er zijn eigenlijk geen locaties in Deventer voor dit soort festivals.”
Andere steden staan te springen om het concept. “Er wordt ons zelfs geld geboden om alleen al naar steden te kómen met ons festival”, schetst Maurice. “Dat is voor ons geen drijfveer. Maar hulp en subsidie om in Deventer een goed festival neer te zetten, zou fijn zijn. Dan kun je een aantal jaren bouwen en daarna zelfstandig bestaan. Net als andere gesubsidieerde evenementen helpt ook ons festival Deventer op de kaart zetten als aantrekkelijke stad.”
Ondanks alles blijft Maurice enthousiast over het komende festival. “Er zijn bijna geen festivals waar je met je ouders en kinderen heen kunt gaan. In Deventer kan dat bij ons wél. Ik vind het nog steeds heel leuk om zoiets in mijn eigen stad te organiseren. Zoals de dorpen om Deventer heen op vaste momenten hun tentfeesten hebben, zo gun ik Deventer ook een eigen traditioneel dorpsfeest in de stad.”