Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

Aanslag gemeentelijke belastingen

Deze week valt de aanslag voor de gemeentelijke belastingen (WOZ) in uw brievenbus. Of u krijgt hem digitaal via MijnOverheid in uw berichtenbox.

Taxatieverslag van uw woning

Bij de aanslag gemeentelijke belastingen vindt u een verkort taxatieverslag van uw woning. Er zijn drie vergelijkingswoningen vermeld die gebruikt zijn bij de taxatie van uw woning. Bij de taxatie wordt bepaald wat uw woning waard is als deze verkocht wordt op de waardepeildatum 1 januari 2023. Er wordt gekeken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen rond 1 januari 2023. We houden rekening met verschillen in grootte, ligging, staat van onderhoud en bijgebouwen.

Snel antwoord

Bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde van uw woning? Of heeft u vragen over uw aanslag? Wij staan voor u klaar en helpen u snel. Hoe? Dat bepaalt u zelf. U kunt mailen naar snelantwoord@dowr.nl, de QR-code scannen op uw belastingaanslag of bellen naar 0570 69 34 43.

Informatie op deventer.nl/belastingen

Wilt u meer weten over de aanslag gemeentelijke belastingen of de waardering van uw woning? Kijk dan op deventer.nl/belastingen.


 

Last van houtstook?

Heeft u last van de rook van de open haard, pellet- of houtkachel van buren? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Kijk op www.problemenmetjeburen.nl/tips. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kunnen een stuk schelen in de overlast.

Uit onderzoek blijkt dat 2 van 3 de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan te doen. Misschien zijn uw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Speelt er meer en komt u er samen niet uit, neem dan contact op met Buurtbemiddeling Deventer (www.buurtbemiddelingdeventer.nl).

Meer informatie en tips: www.Deventer.nl/houtstook


 

Dankzij Leergeld kan elk kind meedoen

Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar kost ook geld. Stichting Leergeld Deventer zorgt ervoor dat elk kind mee kan doen in de maatschappij. Ouders door heel gemeente Deventer maken al gebruik van Leergeld. Daardoor kunnen meer dan 1700 kinderen meedoen aan schoolactiviteiten, sport, muziek of cultuur. Oók als er even geen geld voor is.

Leergeld is er voor alle ouders met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm (dat is circa €2.100 euro voor een gezin met twee ouders en €1.500 euro voor een alleenstaande ouder).

Via de website kunt u eenvoudig en snel een aanvraag doen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een Leergeld Cheque? Of heeft u een andere vraag? Neem dan vooral contact op!

Stichting Leergeld Deventer is te bereiken via:

leergelddeventer.nl

Telefonisch via 0570 672599

Een e-mail aan info@leergelddeventer.nl


Meer zelfstandig wonen, minder gebruik van opvang en beschermd wonen

Zelfstandig wonen in je eigen buurt, met hulp op maat om zo je eigen bestaan op te kunnen bouwen, ook als je psychisch kwetsbaar bent of door omstandigheden dakloos bent geworden. En mocht dat niet lukken, dan blijft de mogelijkheid van opvang en beschermd wonen om later wellicht alsnog de stap naar zelfstandigheid te kunnen zetten.

Het is de kern van de Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang Regio Midden-IJssel 2024 t/m 2026 ‘Kracht in kwetsbaarheid’. Deze visie werd deze week door de colleges van burgemeester en wethouders van de samenwerkende gemeenten Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen voorgelegd aan hun gemeenteraden.

Zelfstandigheid

De aanpak richt zich meer op het voorkomen van problemen en op zelfstandig wonen. Mensen worden nog meer geholpen om in een eigen huis met voldoende begeleiding een bestaan op te bouwen. Als ze in hun eigen buurt zelfstandig wonen met mensen om zich heen die ze kunnen helpen, draagt dat het meeste bij aan het herstel. De visie noemt dat ‘wonen eerst’ en ‘een beschermd thuis’.

Deventer

Wethouder Ilse Duursma (Beschermd Wonen, Jeugd) wil kwetsbare jongeren graag helpen: “Je gunt ze een normaal leven en in Deventer stellen wij alles in het werk om ze daarbij te helpen. Hun naaste omgeving is daarin heel belangrijk. Passende hulp en een manier van wonen die aansluit op hun situatie.”


 

Meld discriminatie via Discriminatie.nl 

Heb jij of iemand in jouw omgeving te maken gehad met discriminatie? Neem contact op met Discriminatie.nl. Zij luisteren naar jouw verhaal, geven advies en helpen je. Wil je wel iets melden maar niet in gesprek? Melden kan ook anoniem.

Waarom melden?
Discriminatie is verboden in Nederland. Door ervaringen te melden, geeft dit inzicht aan gemeenten en Rijksoverheid van het aantal gevallen. Meldingen worden anoniem geregistreerd in rapporten. Dit helpt bij het verbeteren van beleid en regelgeving om discriminatie tegen te gaan.

Discriminatie.nl
Per 1 januari 2024 is Meldpunt Discriminatie Deventer overgegaan naar Discriminatie.nl. Samen met 17 lokale en regionale bureaus in Nederland maakt Discriminatie.nl melden makkelijker. Neem contact op via www.discriminatie.nl of via telefoonnummer 0800-0880. Ondersteuning door Discriminatie.nl is gratis.