Stedendriehoek

Niet naar binnen zonder QR-code

Pim Hazelhoff (links) en Joris de Jonge controleren telefoons op geldige QR-code.

Paul Hunink en Dorien Abalain hanteren streng de regels.

Sinds 25 september moet je op veel plekken je coronapas laten zien. Ook in Deventer wordt op sommige plekken streng gecontroleerd.

Café Vrienden van Vroeger aan het Grote Kerkhof hanteert streng de regels. ‘Sorry, wij moeten van de overheid uw medische gegevens controleren’, staat op een A4-tje dat aan de deur hangt. Uitbaters Paul Hunink en Dorien Abalain balen er goed van. “Ik ben ongelofelijk kwaad. Tien klanten heeft het mij deze week gekost”, fulmineert Hunink. “Deze mensen wilden deze week naar binnen zonder QR-code. Toen wij aangaven dat dit niet kon zonder code, werden ze boos op ons! Wij krijgen op onze flikker terwijl de overheid het verplicht stelt. Ik ben afgelopen winter zelfs twee keer op de bon geslingerd omdat mensen buiten op het terras koffie dronken.”

‘Coronapas wordt ons door de strot gedouwd’

Wil je op stap in Deventer en binnen zitten, dan moet je de coronapas bij de hand hebben. Pim Hazelhoff, bedrijfsleider van de Ierse pub The Irish Elk op de Brink doet zijn best om alles te controleren, zegt hij. “Officieel moet je zelfs mensen controleren die naar het toilet gaan, terwijl ze buiten op het terras iets nuttigen. In de praktijk is dat niet te doen, dan zou je een personeelslid moeten aanstellen die niets anders doet dan QR-codes scannen.”
Op social media is er veel ophef over de QR-codes. Sommigen willen gebruik maken van andermans QR-code maar dat is volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport strafbaar. Je kunt in de CoronaCheck-app een QR-code aanvragen op basis van een vaccinatie-, test- of herstelbewijs. Die code is aan jou als persoon gekoppeld. “Je moet daarom altijd een ID-kaart bij je hebben. De code is namelijk voorzien van jouw initialen en een deel van je geboortedatum. Degene die hem scant, kan dat vergelijken met jouw ID-kaart. Ook als de persoon die scant de kaart niet checkt, werkt het screenshot niet. Iedere minuut wordt de app namelijk ververst en zie je onderin het scherm live-beelden. Klopt de code niet, dan word je de toegang geweigerd”, aldus een woordvoerder. Maar het kan ook verdergaande consequenties hebben.

Volgens de wet is er sprake van valsheid in geschrifte, wanneer iemand een geschrift dat bestemd is als bewijs van een feit, valselijk opmaakt en vervalst met de bedoeling om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken. Een vaccinatie, negatieve test of herstelbewijs is bewijs van een feit. Volgens artikel 225 in het wetboek van strafrecht kan in uitzonderlijke gevallen maximaal zeven jaar gevangenisstraf worden geëist of een geldboete van  maximaal €87.000.

“Dat wordt dan wel een duur biertje”, vindt Max die buiten op het terras in een schuimkraag hapt. Hij veegt met de rug van zijn hand zijn mond af en zucht. “Ik ben helemaal klaar met het gedoe rondom de QR-code. Ik wilde afgelopen zomer op vakantie naar Frankrijk, daarom heb ik mij op het laatste moment laten vaccineren. Helemaal geen last van gehad en het stelde mij weer in staat om te gaan reizen en te gaan en staan waar ik zelf wil. Ik snap niet wat mensen hier lopen te mauwen. Je kunt zelf kiezen wat je wilt. Toen ik in Frankrijk was werd er streng gecontroleerd op de terrassen en in de winkels. Ik vind het in Nederland reuze meevallen.”
Pim zegt dat zijn klanten niet echt moeilijk doen. “Het wordt ons min of meer door de strot gedouwd. We hebben er maar mee te dealen. Ik heb niet echt het idee dat er meer of minder mensen komen sinds de invoer van de pas. Ik denk dat het trouwens nog wel even gaat duren.”