Stedendriehoek
DEVENTER – De buitententoonstelling ‘Intersekse – 1 op de 90’ toont beelden en vertelt het verhaal van 21 intersekse personen tussen de 2,5 en 81 jaar oud. Zij zijn bereid met hun onderbelichte verhaal naar buiten te treden. Journalist Lara Aerts interviewde de geportretteerden, fotograaf Ernst Coppejans maakte de prachtige beelden en stichting Open mind produceerde de tentoonstelling en het bijbehorende magazine. De expositie wordt geopend op woensdag 7 augustus om 16.30 uur.
Intersekse staat voor de I uit LHBTQIA+. Een grote groep Nederlanders is geboren met een lichaam dat anders is dan we gewend zijn bij man of vrouw. Deze mensen hebben kenmerken van beiden. Bij deze groep mensen leeft de wens om het maatschappelijk bewustzijn over intersekse en het bestaan van seksediversiteit te vergroten.
Geheim
Terwijl we steeds meer gewend raken aan mensen die niet in standaard hokjes passen, leeft een grote groep Nederlanders nog altijd met een geheim. Ze zijn geboren met een lichaam dat anders is dan we gewend zijn bij man of vrouw. Soms is dat meteen bij de geboorte te zien, het is dan niet duidelijk of er een jongen of meisje geboren is. Veel vaker zie je aan de buitenkant niks. Dan zit de variatie vanbinnen en komt het pas later aan het licht.
Medisch ingrijpen
Het officiële beleid rondom intersekse was jarenlang: geheim houden en eventueel chirurgisch en/of hormonaal corrigeren. Inmiddels komt er heel langzaam meer openheid en de medische praktijk verandert mee. Maar het idee dat het beter is om op te groeien als jongen óf als meisje en dat medisch ingrijpen soms wenselijk kan zijn, is nog altijd gangbaar.
Opluchting
Hoe is het om te leven in een wereld die verdeeld is in mannen en vrouwen terwijl jij fysieke kenmerken hebt van beide? Kevin van 23 voelt zich 100% man, terwijl Samantha (39) zowel het mannelijke als vrouwelijke in zichzelf omarmt. En waar Ket (81) intersekse ervaart als een aandoening, noemt Leonne (61) het een geslachtsvariatie. Als de expositie íets aantoont, dan is het dat iedereen het verschillend ervaart. Toch zijn er ook parallellen tussen de geportretteerden. De geheimhouding drukt zwaar. Net als de medische ingrepen waar mensen niet over konden meebeslissen. Een gemene deler is ook de opluchting als het geheim eenmaal is doorbroken en de omgeving onverwachts positief reageert! Leigh (35): “Het maakte blijkbaar niemand iets uit wat voor hormonen of chromosomen ik heb.”
Verandering nodig
Over één ding zijn alle geportretteerden het eens: er moet meer bekendheid en maatschappelijk bewustzijn komen over intersekse en over het bestaan van seksediversiteit. Biologisch geslacht is namelijk een spectrum met oneindig veel variaties, veel meer dan alleen man en vrouw. Het is voor intersekse personen pas écht veilig om ermee naar buiten te komen als de maatschappij weet dat jij bestaat. En dat het volstrekt natuurlijk en normaal is om intersekse te zijn. Berthine (41): “Het is geen foutje van de natuur, maar een force of nature.”
De serie portretten en verhalen kan men online lezen en staan ook in een magazine dat gratis te verkrijgen is in het Etty Hillesum Centrum.
PrideDeventer
De buitententoonstelling Intersekse – 1 op de 90 is iedere drie weken in een andere gemeente in Nederland te zien. Van 7 tot 28 augustus is de tentoonstelling te zien in Deventer op het Stationsplein. De tentoonstelling staat in het voorprogramma van de PrideDeventer, die van 1 tot en met 8 september plaatsvindt. Op 2 september is in het Etty Hillesum Centrum een informatief programma met theater en film over Intersekse. Zie: www.pridedeventer.nl