Stedendriehoek

Muurschildering voor 75 jaar vrijheid

DEVENTER – In Deventer zijn al veel bijzondere herdenkingsmonumenten, zoals bijvoorbeeld het Verzetsmonument aan de Verzetslaan, het Nederlands Indië monument op het Grote Kerkhof en het Twentolmonument op het Twentolplein. Toen de gemeente Deventer begin dit jaar een oproep deed voor initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid, hebben de initiatiefnemers van Street Art Streets meteen een plan ingediend voor een nieuw Vrijheidsmonument in de vorm van een grote Street Art Muurschildering. De gemeente heeft het plan meteen omarmd en het is onderdeel geworden van de viering van 75 jaar vrijheid in Deventer.

Het monument wordt een grote muurschildering om de 75 jaar Vrijheid in Deventer te vieren, maar ook om stil te staan bij de beperkte vrijheid die we nu hebben door de huidige Corona-maatregelen. Bijna alle activiteiten die in het kader van 75 jaar Vrijheid in Deventer georganiseerd zouden worden, zijn door de Corona-maatregelen afgelast. “Gelukkig kan dit project wel doorgaan, de stad kan wel wat kleur en positief nieuws gebruiken. Als het weer meewerkt dan is het kunstwerk op de nationale Bevrijdingsdag af”, aldus Egbert Scheffer.

Voor dit project is Deventer straatkunstenaar Will-Yoow (Wiljo Damstra-Rouwenhorst, zie zelfportret) benaderd. Hij is een all-in-one designer. Zijn werk bestaat uit schilderijen, grote muurschilderingen, maar ook multimediacampagnes, illustraties en installaties. In zijn vrije werk gaan alle regels de prullenbak in. Dan kan en mag alles. Zijn stijl is het best te vertalen naar Surrealisme mixed with Street-Attitude. Will-Yoow: “Het is voor mij een eer om in mijn eigen stad een Vrijheidsmonument te schilderen. Ik ga mijn uiterste best doen om iets te creëren waar jong en oud de vrijheid in herkent. Vrijheid die niet altijd vanzelfsprekend is. Zelfs nu niet in deze pandemie.”

De schildering komt op een muur in het Sluiskwartier aan de Emmastraat, vlakbij de Mural ter ere van Deventer 1250 jaar, de Wilhelminabrug en de Schippersflat. Er is gekozen voor deze locatie, omdat de muur op een heel zichtbare plaats zit, maar ook omdat de Wilhelminabrug een grote rol heeft gespeeld in de oorlog; deze werd 75 jaar geleden, in april 1945, heftig gebombardeerd.