Stedendriehoek
Het Deventer Ziekenhuis maakt sinds kort gebruik van een nieuwe 3D-camera die veel nieuwe mogelijkheden biedt. De Medisch Fotograaf maakte tot voor kort alleen ‘platte’ 2D-beelden van patiënten. De nieuwe 3D-foto’s zijn realistischer en nauwkeuriger, wat ten goede komt van de zorg.
“Met behulp van 3D-foto’s kan er zeer nauwkeurig worden gemeten en kunnen er precieze berekeningen worden gemaakt, die relevant zijn voor de aangeboden zorg”, legt Medisch Fotograaf Herriët Winter uit. Zij is gespecialiseerd in het maken van foto’s binnen een medische setting, zoals het vastleggen van medische afwijkingen en het resultaat van medische correcties. Herriët: “De afmetingen van de 3D-beelden komen overeen met de echte wereld, waardoor je achteraf nog metingen kunt verrichten. Denk hierbij aan de symmetrie in het gezicht, volumemetingen en verhoudingen tussen links en rechts. In de toekomst kan bijvoorbeeld de grootte van een afwijking op de huid nauwkeurig vervolgd worden.”
Betere verwachtingen scheppen
Voor de patiënt heeft het grote voordelen. Herriët: “De 3D-foto is in een fractie van een seconde gemaakt. Daarnaast kan de patiënt beter worden geïnformeerd. Esthetiek wordt steeds belangrijker voor patiënten. Met 3D-fotografie is het mogelijk om het werkelijke verschil te laten zien door de beelden voor én na de behandeling over elkaar te leggen. Dit is een krachtig communicatiemiddel om de patiënt goed inzicht te geven van het cosmetisch resultaat.”
Om het maximale uit de 3D-camera te halen en te leren hoe de 3D-foto’s het beste kunnen worden gebruikt, draait het ziekenhuis eerst een testfase bij verschillende afdelingen. Zo kan de KNO-arts tijdens het spreekuur de 3D-foto aanpassen om de mogelijkheden van een neuscorrectie aan te tonen. Bij de mond- en kaakchirurgie kunnen de specialisten 3D-beelden koppelen aan de CT-scan om de patiënt beter te laten zien wat het resultaat zal zijn na een ingreep.
Vlak ‘normale’ foto niet uit!
Dit betekent overigens niet dat de ‘normale’ foto, zoals mensen deze op vakantie maken, helemaal niet meer zal worden gebruikt. Herriët: “Ook dit blijft een sterk middel. Vlak deze niet uit! Een 2D-foto heeft zijn eigen voordelen en blijft zeker een onderdeel binnen het vak van de medische fotografie. Het schept een goed beeld voor de juiste doeleinden. Maar je kunt er bijvoorbeeld geen nauwkeurige metingen mee doen.”