Stedendriehoek
DEVENTER – Leerlingen van 2 vwo van het Etty Hillesum Lyceum De Boerhaave in Deventer zijn de winnaars van de Cleantech Talent Award 2023. In het gemeentehuis in Epe namen Nora, Jorieke, Olivier en Dirk een cheque van €600,- in ontvangst. ‘Een geweldig out of the box-oplossing voor een complex probleem’, aldus de jury.
De winnaars waren blij verrast: “Onze eerste reactie was: ‘Hè, wij?’ We konden het gewoon niet geloven. We hebben het idee voor onze stikstof opnemende platen vrij snel ontwikkeld en uitgewerkt. Daarom hadden we geen hoge verwachtingen. Het meedoen en het hier staan was al geweldig. Stikstof is nu super-actueel en onze platen kunnen overal geplaatst worden en gaan tien jaar mee. Nu we gewonnen hebben, gaan we ons idee verder uitwerken.”
Allemaal winnaars
“De uitreiking van de Cleantech Talent Award kent alleen maar winnaars”, aldus dagvoorzitter Arko van Brakel, directeur Regio Stedendriehoek. Want ook de andere scholieren(-teams) van het Eligant Lyceum in Zutphen, het RSG Noord Oost Veluwe in Epe en het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn gingen met een mooi geldbedrag naar huis. Van een profielwerkstuk over circulaire bouw, een onderzoek naar de geschikte elektromotor voor een solarcart tot het maken van een biologische na-zuiveringssloot. De jury was onder de indruk van de oplossingen voor een duurzame, circulaire toekomst van deze jonge talenten.
Verfrissende ideeën
Arko Van Brakel: “Als Regio Stedendriehoek vinden we het heel belangrijk om jongeren een podium te geven en te betrekken bij hun eigen toekomst. Daarom ondersteunen we al jaren de Talent Award. Wij ‘ouderen’ hebben soms oogkleppen op als het gaat om vernieuwende ideeën. Want iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die het niet wist. En dat is vaak een jongere. Jongeren hebben verfrissende ideeën en denken out of the box. Dat is precies wat we nodig hebben voor een duurzame toekomst van onze regio.”
Trashpacker inspireert
Terwijl de juryleden zich beraadden, inspireerde Trashpacker Tijmen Sissing de scholieren en het publiek met zijn verhaal. Dat verhaal begon met backpacken en een ‘clean-up’ op een strand in Zuidoost-Azië en groeide uit tot een wereldwijde beweging van Trashpackers. Sissing woont tegenwoordig in onze regio, in Deventer. “Onderschat nooit wat je door hele kleine, simpele dingen kunt doen. Eigenlijk precies wat ik doe én wat hier vandaag ook gebeurt. Ik word blij van de mooie projecten die ik hier vandaag langs zie komen. Vooral omdat het zo knetterurgent is. Je ziet hoeveel impact jouw actie kan maken.” Een mooie aanmoediging voor de scholieren om vooral door te gaan met hun ideeën.