Stedendriehoek
BATHMEN – De Bathmense Kunstmarkt heeft al een lange en inmiddels heel positieve reputatie. Klein begonnen in 1988, met wat standjes rond de Dorpskerk, groeide de Kunstmarkt in de afgelopen decennia uit tot een evenement met elk jaar meer dan tachtig kramen, gevuld met kunst van allerlei disciplines.
De Kunstmarktcommissie zorgt er steeds voor dat er elk jaar vernieuwing in de samenstelling en de opzet plaatsvindt en dat zal dit jaar, ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum, meer dan ooit het geval zijn. Kunstmarktcommissiecoördinator Mieke Berends en commissielid Paul Hafkamp vertellen er al graag wat over, al is 7 september, de datum voor de Kunstmarkt, nog een eindje weg.
Mieke Berends: “We kunnen dit jaar zelfs 98 kramen plaatsen en die krijgen we heel gemakkelijk gevuld met interessante en voor een groot deel voor het eerst bij ons exposerende kunstenaars, blijkt nu al. Terwijl we toch echt onze redelijk strenge ballotage willen handhaven. De kunstenaars komen uit het hele land en zelfs twee uit Duitsland en één uit België. De vormen van kunst zullen weer heel divers zijn. In totaal zal er kunst te bewonderen zijn in achttien verschillende disciplines. Bijzonder is dat vanuit zichzelf een aantal nieuwe exposanten sterk inzetten op het thema duurzaamheid in hun kunst.’’
Duurzaamheid
Paul Hafkamp vult aan: “Wij vinden duurzaamheid ook een mooie insteek en veel jongere kunstenaars denken daar over na en spelen daar in hun kunst op in. Ze gebruiken zo veel mogelijk natuurlijk materiaal, zoals Christine Deussen die prachtige lampen van kalebassen maakt of Henk Wiltink uit Warnsveld die van oude houten planken mooie kunstwerken maakt.”
Mieke Berends knikt: “Een ander mooi voorbeeld van hergebruik van materiaal levert de Deventerse kunstenares en exposant op de Kunstmarkt José Wieferink. Zij maakt mooie tassen uit doeken die bij de GGD ter opluistering hingen. Apart is ook wel de komst van Tosca Abrahams, nota bene geboren in het Deventer Ziekenhuis waar ze nu ook exposeert. Al acht jaren woonachtig op Terschelling zet ze plastic afval om in kunst. Het afval vindt ze in overvloed op het strand van Terschelling, maar ze smelt ook plastic spullen om die maar één keer in het Deventer Ziekenhuis zijn gebruikt en maakt daar mooie kunst van.”
Oude getrouwe kunstenaars
Ook al omdat dit de 35ste Kunstmarkt wordt, zullen ook vele oude getrouwe kunstenaars die hun waarde al bewezen hebben opnieuw exposeren. Veel kunstenaars zullen ook hun manier van werken demonstreren tijdens de Kunstmarkt. Net als de Brink zullen ook de Dorpskerk en het plein eromheen weer vol met kramen staan, terwijl het weggetje langs de Brink dit keer helemaal voor kunstactiviteiten voor kinderen gereserveerd zal zijn. Mieke Berends: “We vinden het belangrijk de jeugd ook mee te laten doen en het optreden van de grafitti-kunstenaar die veel kinderen aan het werk zette, was vorig jaar al een groot succes. Commissieleden Dorothé Nijman en Christien Bergervoet zijn druk bezig met de invulling.”
Paul Hafkamp: “We gaan, mede naar aanleiding van het 35-jarig bestaan, het terrein wat extra feestelijk aankleden. In dit verband moet ik nog wel even melden hoe dankbaar we zijn dat een ploegje van zo’n 12 man van de Oranjevereniging Diepenveen bij ons de laatste jaren de opbouw van de muziekkoepel verzorgt.” Mieke Berends, tot slot: “Over muziek gesproken: de hele dag zorgen live muzikanten voor sfeervolle muziek. ‘s Morgens zullen dat de vier muzikanten van Muziekhandel Droog uit Raalte en omgeving zijn en ’s middags zal een trio muzikanten met Franse muziek voor een echt Frans sfeertje zorgen. Samen met de mooie terrassen en de uitstekende horeca rond de Brink, maar vooral met de mooie kunst, belooft het weer een mooie Kunstmarkt op 7 september te worden.”