Stedendriehoek

Kosteloos naar een gezonde levensstijl

DEVENTER/REGIO – Huisartsen en leefstijlcoaches in Salland werken sinds kort samen op het gebied van leefstijlinterventie. Dat heeft als voordeel dat de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) nu volledig vergoed wordt door de basisverzekering. Alle zorgverzekeraars doen mee. Volwassenen met een BMI hoger dan 30 of een BMI van 25 en hoger met artroseklachten, slaapapneu of hart- en vaatziekten kunnen meedoen. Zij betalen geen eigen bijdrage en het gaat ook niet ten koste van het eigen risico.  

Het gaat om een tweejarig leefstijlprogramma dat ontwikkeld is voor volwassenen met overgewicht of obesitas. In het programma gaat het niet specifiek over afvallen, maar om bewegen, een goed slaapritme, gezonde eetgewoontes, het verminderen van stress door ontspanning en omgaan met tegenslagen. Er zijn verschillende programma’s, maar allemaal werken ze aan hetzelfde doel: een client op weg helpen naar een gezonde levensstijl, waardoor hij of zij vitaler en weerbaarder in het leven staat.

Duurzame verandering
“Het mooie aan dit programma is dat het gericht is op een duurzame verandering van leefstijl”, zegt huisarts Kik uit Twello. “Daarmee zorg je ervoor dat de nieuwe leefstijl ‘normaal’ wordt. Het programma zoomt in op verschillende elementen die er met elkaar voor zorgen dat een deelnemer zich steeds beter en gezonder gaat voelen, met als uiteindelijk resultaat dat hij of zij vitaal in het leven staat. Wij als huisartsen zien hier zeker de meerwaarde van in.”

De verandering wordt ingezet in kleine stapjes. “Dat doen we bewust”, zegt leefstijlcoach  Kylie Mensonides. “Een verandering heeft de meeste kans van slagen als je dit stapje voor stapje doet. Daar hebben we in de verschillende programma’s goed over nagedacht. We zijn blij met de samenwerking met de huisartsen en dat het programma in onze regio nu vergoed wordt door de basisverzekering.”

Elkaar motiveren en ondersteunen in groepsverband
Iedereen die meedoet, doet dit in groepsverband. Het idee daarachter is dat de deelnemers ervaringen met elkaar kunnen delen en elkaar blijven motiveren. Een van de deelnemers beaamt dat dit werkt: “Ik vind het plezierig om de ervaringen van anderen in mijn groep te horen. In het begin waren we vooral bezig met voeding en leefritme en nu ligt de focus vooral op sporten en bewegen. Je krijgt geen pasklare oplossing, je moet het zelf doen. Maar het is heel fijn om goede ondersteuning te krijgen en de support van de andere deelnemers werkt bij mij heel positief. Ik ben echt blij dat ik hieraan deelneem.”

Inwoners van Salland die interesse hebben in deelname aan het GLI-programma, kunnen een verwijzing krijgen via de huisarts of de huisartsenondersteuner. Kijk voor meer informatie op www.glisalland.nl.