Stedendriehoek

Je hoeft het niet alleen te doen

Door Lizanne Wesselink

Mantelzorgers verzetten bergen

Over anderhalve week hebben alle mantelzorgers in de gemeente weer hun jaarlijkse rustmomentje tijdens de jaarlijkse mantelzorgdag. De rest van het jaar staan deze mensen dag in dag uit klaar voor hun naasten met een ziekte of beperking. Annet Reimert is namens Mens en Welzijn Voorst als consulent mantelzorg nauw betrokken bij deze groep zorgzame burgers. “Deze mensen vinden het heel gewoon wat ze doen, maar het kan soms best een eenzaam bestaan zijn. Het belangrijkste dat ik mantelzorgers wil vertellen is dat ze het niet alleen hoeven te doen.”

Mantelzorger of niet?
Bij Annet zijn zo’n 370 mantelzorgers bekend, landelijke cijfers hebben het over ongeveer één derde van de Nederlanders. Volgens de definitie ben je mantelzorger als je minimaal acht uur per week gedurende minimaal drie maanden besteedt aan zorgondersteuning voor iemand in je omgeving. “Maar in de praktijk is het een ingewikkelde kwestie”, zegt Annet. “Het hangt heel erg van de persoon af wanneer iemand zich mantelzorger noemt of niet. Vaak geldt dat mensen het gewoon dóen, maar jeetje, het is nogal wat hoor!”

Continu zorgen
Iedereen kent wel de vijftiger die voor zijn of haar hulpbehoevende ouders zorgt. Maar mantelzorg speelt bij veel meer doelgroepen. “Een partner met dementie hebben, betekent bijvoorbeeld dat je continu ‘aan’ moet staan en de hele dag iemand om je heen hebt die volledig afhankelijk van je is”, legt Annet uit. “Geen enkele mantelzorgsituatie is hetzelfde. Ook wanneer je een kind met bijvoorbeeld autisme of anorexia hebt, ben je mantelzorger. En wat dacht je van alle kinderen met een zieke ouder of broer of zus? Dat zijn de jonge mantelzorgers. Kinderen die niet altijd lekker vrij kind kunnen zijn. Ook voor hén ben ik er.”

Helpende hand
Annet ondersteunt mantelzorgers waar ze maar kan. “Het belangrijkste is dat we altijd in het oog houden dat mensen zoveel mogelijk zelf kunnen en willen doen. Wordt het hen teveel, dan kan ik inspringen om taken uit handen te nemen. Mijn bijstand wordt vaak gevraagd in complexe situaties waarin mantelzorgers zelf niet meer weten in welke richting ze verder moeten. Ik wijs hen de weg, bied een luisterend oor en zet lijntjes uit. Maar voor alles geldt: we doen het in overleg.”

Hulp vragen
Inmiddels is Annet drie jaar in functie en ze heeft één belangrijke tip voor alle mantelzorgers: “Vraag hulp! Ook al is het praktisch, doet iemand eens de was of krijg je een keer eten van de buurvrouw. Als jou dat helpt, vraag er dan om. Wees duidelijk en hou het niet bij ‘ach, het gaat nog wel’.”

Opvangservice
Tijdens de mantelzorgdag zorgt Annet samen met Rotaryclub Voorst voor een dag ontspanning. Maar kunnen al die mantelzorgers dan zomaar weg? “Dat blijkt verrassend goed te gaan”, zegt Annet trots. “En als het niet lukt om de zorg even over te dragen, hebben we ook nog de opvangservice. Daar kunnen mantelzorgers een beroep op doen om zelf af en toe even uit de situatie thuis weg te kunnen. Ze dragen de zorg dan voor een paar uur over aan een vrijwilliger die hun plek even inneemt.”

Mantelzorgdag
Tijdens de mantelzorgdag blijkt dat veel mantelzorgers binnen hun eigen netwerk iets regelen. “De opkomst bij de mantelzorgdag is elk jaar groot. Mensen zien het inmiddels echt als een jaarlijkse ontmoetingsdag waarop ze ook nog eens iets leuks doen. We lunchen samen, volgen workshops en sluiten op muzikale wijze af. Het blijkt dat mensen het prettig vinden onderling contact te hebben en de zorgen even te parkeren.”

Prima basis
“Ik vind dat we een mooie basis voor de mantelzorgers in de gemeente Voorst neer hebben gezet”, besluit Annet. “Ik ben blij dat mensen inmiddels behoorlijk goed weten dat ik er ben en dat er activiteiten, cursussen en lezingen voor mantelzorgers zijn. Even persoonlijk contact en alleen al het weten dat er ergens iemand is om je te helpen, doet mantelzorgers vaak goed. Want ook al vinden zij vaak dat ze geen hulp nodig hebben, ze verzetten bergen en daar kan ik mijn waardering niet genoeg voor uitspreken.”

https://www.mensenwelzijn.nl/