Stedendriehoek

‘In mijn tijd kon je nog parkeren op de Brink’

door Christine Urbach

DEVENTER – Als dochter van de bakker groeide Janneke van der Pijl-Jansen op achter de gevel van Brink 79: het adres van Bakkerij Stuurman. Voor verhalenproject #DeventerVerhalen blikt ze terug op die tijd.

“Mijn ouders waren altijd in de bakkerij bezig. Van mij en mijn zussen werd ook verwacht dat wij meehielpen. Zo moesten we speculaas inpakken en pepernoten afwegen tijdens de decembermaand. De bakkerij van mijn ouders was hofleverancier. Elke decembermaand ontving de koningin per post onze speculaas. En ieder jaar viel de bedankbrief van het Koninklijk Huis in onze bus. Ook mochten we bij evenementen taarten aanbieden, zoals bij Nederland Muziekland aan BZN. Maar ook aan Ed Nijpels, toen hij het Speelgoedmuseum bezocht.”

“In mijn tijd kon je nog parkeren op de Brink. Hockeyen en tennissen tussen die geparkeerde auto’s en de marktkramen, spelen op het Lamme van Dieseplein, tennissen tegen de muur in de Menstraat. Het kon toen allemaal nog.”

“De Brink was de plek waar altijd wat te doen was. Van de vrijdag- en zaterdagmarkt, de Deventer Donderdagen, De Goede Vrijdagmarkt tot aan evenementen zoals Deventer op Stelten en de Bevrijdingstaptoe op 5 mei. En bij de opnamen van de film Een Brug te Ver stonden de tanks voor onze deur.”

“Ik ben altijd in de buurt van de Brink blijven wonen. Van het Bergkwartier tot de Raambuurt. En als ik ooit ga verhuizen, wil ik die toren van Deventer kunnen blijven zien. Want Deventer is en blijft mijn stad.”

Meer herinneringen van Janneke lezen? Het volledige interview en vele andere Deventer Verhalen vind je op www.deventerverhalen.nl.
#DeventerVerhalen is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met 
Bibliotheek Deventer en andere gemeentelijke partners zoals Raster. 

Fotografie: Viorica Cernica