Stedendriehoek
DEVENTER – Humanitas helpt mensen met het schrijven van hun levensverhaal. Dat kan een boek zijn over het hele leven of over een betekenisvolle periode die mensen af willen sluiten. Losse verhalen of chronologisch, vrolijk en minder vrolijk. Het gaat er om dat iemand graag iets wil delen met anderen. “Vaak gaat het om het delen van een levensverhaal met de familie”, vertelt coördinator Gerrie Nieuwenhuis van het levensboek van de vereniging Humanitas Deventer/Voorst.
“Ik wist al een tijd dat ik de gebeurtenissen uit mijn leven graag op papier wilde hebben”, vertelt mevrouw N. die haar levensverhaal liet optekenen. “Ik was er al eens aan begonnen, maar het lukte mijzelf niet. Op een dag las ik in de krant over Humanitas, die mensen helpt met het schrijven van hun levensverhaal. Ik dacht, díe ga ik bellen! En zo is het gekomen.”
Geen vrolijk verhaal
“Ik zei bij de kennismaking met de schrijver: ik weet niet of ik alles vertel, want het is geen vrolijk verhaal. Toen we eenmaal samen op weg waren, meer aan elkaar gewend, had ik geen enkele bedenking meer. Ik vertrouwde de schrijver mijn hele verhaal toe. Ik kreeg na elke afspraak stukjes op papier toegestuurd. Dat namen we bij de volgende afspraak altijd even door: klopt het allemaal, is dit in de stijl die u wilt? Want het is uiteindelijk uw boek.”
De schrijver komt meestal 10 tot 15 keer bij de verteller thuis, vaak is dat een periode van een half jaar. Zij/hij neemt de gesprekken op of maakt aantekeningen en werkt het gesprek thuis uit. En zoals mevrouw N. vertelde, wordt het ter instemming aan de verteller toegestuurd. “Je bouwt iets met elkaar op. Het is heel bijzonder om zo met elkaar op te trekken en deelgenoot te worden in iemands leven. Je zou het intiem kunnen noemen”, zegt Gerrie Nieuwenhuis. “Levens zijn boeiend! We vinden het heel belangrijk dat de verteller zich in al het geschrevene herkent. En ik was dan ook heel blij toen mevrouw N. bij het eerste concept zei: ‘Ik vind het prachtig. Ja, zo is het voor mij geweest, het is mijn beleving van mijn werkelijkheid’ Het was mooi haar zo trots te zien.”
Verhaal vertellen zinvol
Het blijkt uit onderzoek dat het vertellen van je verhaal belangrijk en zinvol is voor mensen. Door het te vertellen gaan mensen hun leven opnieuw of anders waarderen. “Het project levensboek is in Deventer nog vrij nieuw. Het boek van mevrouw N. was de eerste voor het project, maar inmiddels komt het derde boek bijna uit. De schrijver werkt op vrijwillige basis. De verteller betaalt alleen de kosten voor het drukken van het boekje en dat is afhankelijk van de oplage en de uitvoering. Maar u kunt denken aan een bedrag van 100 tot 150 euro bij een oplage van 10 stuks. Mocht u denken: ‘dat is iets voor mij’ of misschien schiet een naam van iemand anders u te binnen, mail dan naar levensboek.deventer@humanitas.nl of bel 06-15568332. Zowel schrijvers als vertellers zijn van harte welkom.”