Stedendriehoek
In een hoekje met dode bladeren voelt een egel zich al snel thuis. Libellen vliegen graag in de buurt van een vijver en wormen houden de bodem gezond en waterdoorlatend. Samen met veel andere dieren zorgen zij voor een gezond ecosysteem voor mens en dier. Dat is hard nodig, want wilde dieren en planten hebben het zwaar in een omgeving die steeds meer versteent. De biodiversiteit kan worden vergroot door in de eigen tuin een handje te helpen. Ook wethouder Carlo Verhaar vindt het vergroten van de biodiversiteit belangrijk en ondersteunt de Biodiversitour op de Ulebelt.
De wethouder van milieu en duurzaamheid vindt het een mooi initiatief om jong en oud te interesseren voor alles wat groeit, vliegt en kruipt in je achtertuin: “Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, is mijn ervaring. En hoe meer diversiteit in soorten, hoe beter de natuur bestand is tegen plagen, denk aan de eikenprocessierups. Als gemeente stimuleren we de biodiversiteit, ik hoop dat velen met ons meedoen in eigen tuin.”
Veel voorbeelden om je tuin aantrekkelijk te maken voor wilde dieren en planten, vind je op de Ulebelt in een nieuwe biodiversiteitsroute. “Deze Biodiversitour loop je via een app of flyer, waardoor je inspiratie opdoet om je tuin zo in te richten, dat de natuur naar je toekomt. Je nodigt vogels uit als je de schutting vervangt voor een haag en met bloemen of een lindeboom haal je hommels en bijen naar je tuin”, zegt Annemieke van Dongen.
De Ulebelt wil iedereen in Deventer oproepen om in eigen tuin te kijken wat je ziet. Van Dongen: “Op de website waarneming.nl kun je invoeren wat je tegenkomt. De Ulebelt heeft gemeente Deventer gemarkeerd als BioBlitz en zo maken we met elkaar een overzicht van alle wilde dieren en planten die Deventer bezoeken. Bio staat voor biodiversiteit en Blitz verwijst naar een korte periode. Het streven is om dit jaar 1000 verschillende soorten te tellen. Ook als je niet zo veel van soorten weet, is meedoen eenvoudig en erg leuk.”
Bovendien organiseert de Ulebelt een jaar lang verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals een introductieworkshop waarneming.nl. “Hoe onderscheid je een wesp van een zweefvlieg en ken je de verschillende soorten vlinders of mezen die je tuin bezoeken? Mezen zijn trouwens erg nuttig bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Ondanks de eikenbomen die langs alle fietspaden rond de Ulebelt staan, is er geen overlast van deze rups. We laten graag zien hoe dat kan.”
“Kijken naar de natuur en met een foto verschillende soorten ‘vangen’ stimuleert enorm. Als je eenmaal begint met verzamelen, dan werkt dat al snel verslavend. Steeds opnieuw zie je weer een beestje vliegen of een bloemetje zijn kop opsteken. Je zult zien dat je interesse en je kennis al snel toenemen. Door de wilde natuur te stimuleren neemt de biodiversiteit in Deventer toe. Hopelijk kunnen we daarmee de overlast van de eikenprocessierups de baas worden en voorkomen we eventuele toekomstige plagen. Hoe meer biodiversiteit, hoe gezonder onze leefomgeving.”
Kijk voor meer informatie op: www.ulebelt.nl/biodiversiteit