Stedendriehoek

Het grootste theaterfestival in het Oosten

DEVENTER – Tijdens het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer en locaties in en rondom het centrum. Van vrijdagavond 6 tot en met zondagmiddag 8 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig.

Deventer Op Stelten is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is Deventer Op Stelten uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland.

Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties. Deventer Op Stelten  is jaarlijks in juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Dit jaar vindt de 22e editie plaats.

In 2018 bestaat Deventer precies 1250 jaar. Speciaal hiervoor bouwt de kunstenaar Olivier Grossetête (Frankrijk) samen met 1250 inwoners en festivalbezoekers twee kartonnen torens van ruim 20 meter hoog én het kerkje van Lebuïnus waarmee Deventer in het jaar 768 is gesticht. De twee torens verwijzen naar de huidige toren van de Lebuinuskerk, die oorspronkelijk niet één maar twee torens zou hebben.  
Op de Beestenmarkt is de Nederlandse première ‘Alice on the Run’ van Theater Titanick (Duitsland), een grootschalige theaterproductie voor ruim 5.000 bezoekers. Met gebruik van rijdende podia tussen het publiek, ingenieus wisselende decorstukken, tientallen acteurs, operamuziek, explosies, rook- en vuureffecten worden bezoekers door Alice mee op reis genomen naar het onbekende. In haar zoektocht naar een nieuw ‘thuis’ ontmoet Alice bizarre figuren, ontwortelde zwerfdieren en grimmige bewakers.

In het Worpplantsoen is Cirque Inextremiste (Frankrijk) te zien met de Nederlandse première van ‘Exit’. Cirque Inextremiste zoekt in hun circustheatervoorstellingen de grenzen op. In eerdere voorstellingen haalden ze gewaagde stunts uit met houten planken, gasflessen en een minigraafmachine. Dit keer gaat Cirque Inextremiste met ‘Exit’ nog een stap verder. En hoger. De zes mannen slaan namelijk op de vlucht. Met een heteluchtballon!

Theater Gajes (Nederland/Deventer) bestaat 25 jaar en brengt de wereldpremière van hun nieuwe grote pleinproductie ‘Odyssee’. Gebruikmakend van grote mobiele objecten, acteurs op stelten en live muziek ontvouwt boven de hoofden van publiek een voorstelling met veel spektakel en een sterk verhaal. ‘Odyssee’ is een moderne variant op het Griekse epos over Odysseus die een gevaarlijke reis naar huis onderneemt. Te zien in de Boreeltuin voor ruim 3.000 bezoekers per avond. Overdag geeft Theater Gajes bezoekers een unieke kijk in het maakproces van deze grote buitentheatervoorstelling.

 

Evenwichtsspel en jongleerritueel

In de Deventer Schouwburg staan dit jaar twee topvoorstellingen waarbij publiek geheel rondom plaatsneemt. Ockham’s Razor (Engeland) brengt in de grote zaal de Nederlandse première van ‘Tipping Point’, een harmonisch evenwichtsspel. Ingesloten in een cirkel transformeren 5 meter lange metalen palen in een rijk landschap aan beelden. De vijf circusperformers balanceren, klimmen en klampen zich vast aan deze wankele wereld, steunen elkaar terwijl ze worstelen met het moment waarop dingen beginnen te verschuiven.
In de humoristische voorstelling ‘Le Dompteur de Sonimaux’ van Cheeese Cake Compagnie (Frankrijk) presenteert de flamboyante dierentemmer Toni in een kleine circuspiste op ’t Klooster een verscheidenheid aan dressuurnummers en kunstjes van zijn onzichtbare circusdieren.
Electric Circus (Nederland) komt naar het festival met ‘Headspace’, waarbij bezoekers in een kijkdoos in de vorm van drie grote kartonnen hoofden één voor één een miniatuurvoorstelling van 2 minuten te zien krijgen met poppenspel, mechanica en elektronica. In de kleine circustent van De Stijle, Want (Nederland) krijgen bezoekers in nog geen 3 minuten een lachwekkende pisteshow te zien van de fameuze maestro Toni Ronaldoni. Beleef deze ongeëvenaarde, betoverende wederopleving van het circus zoals circus hoort te zijn.
Meer informatie: www.deventeropstelten.nl