Stedendriehoek
DEVENTER – Schaapsherder Marianne Gaspersz trekt met haar Deventer Schaapskudde langs diverse groene gebieden, waar dankzij haar schapen de biodiversiteit opbloeit. ‘Het aantal orchideeën is toegenomen. En de Klokjesgentiaan is terug.’
door AnneMarie Zweers
In navolging van de gemeente Doetinchem zet Deventer in op meer biodiversiteit, door naast machinaal maaien ook te kiezen voor begrazing door schapen. Marianne Gaspersz reageerde zodoende op de vacature van schaapsherder voor de Deventer Schaapskudde en vervult de functie inmiddels 10 jaar. Samen met een ecoloog bepaalt ze de plannen voor de begrazing. De ecoloog maakt een globale telling van het aantal planten. Marianne ziet duidelijk dat het aantal orchideeën is toegenomen. “En de Klokjesgentiaan leek te zijn verdwenen, maar opeens was hij er weer, bijvoorbeeld op het Vlierspad in de wijk Borgele. Hetzelfde geldt voor de gevlekte Rietorchis.”
Begin april gaan de schapen voor het eerst de parken in. Dan is de kudde het allergrootst. “We moeten daarvoor ook over de Wilhelminabrug, en dat doen we altijd op zondagochtend, dan is er weinig verkeer.” Zo ook op een memorabele, mistige zondagmorgen in 2017. Marianne en haar kudde liepen in de mist op de brug. “Ik liep met mijn hond voor de kudde en schoot met mijn mobiel een foto, die iemand kort daarna op Instagram plaatste. De foto werd heel veel gedeeld en die middag werd ik gebeld door het journaal met de vraag of ze die foto mogen gebruiken. Die avond zaten we voor de tv bij het weerbericht. En daar zag ik mijn foto weer!”
[kader] Meer over Marianne en haar kudde lezen? Het volledige interview en vele andere Deventer Verhalen vind je op www.deventerverhalen.nl.
Fotografie: Viorica Cernica