Stedendriehoek

Geen onnodige controlebezoeken meer bij eenvoudige botbreuk

DEVENTER – Vanaf nu werkt het Deventer Ziekenhuis met de Virtual Fracture Care app. Patiënten met een eenvoudige botbreuk en stabiel letsel hoeven daardoor niet meer op nacontrole te komen, maar herstellen thuis met behulp van deze app. Zo ontvangen patiënten de juiste zorg op de juiste plek.

Nacontrole in ziekenhuis niet altijd nodig

Normaal gesproken heeft vrijwel elke patiënt met een kneuzing of eenvoudige botbreuk een nacontroleafspraak in het ziekenhuis. Onderzoek toont aan dat dit vaak niet noodzakelijk is. Dankzij de Virtual Fracture Care app kunnen patiënten na hun eerste behandeling op de Spoedeisende Hulp of in de Gipskamer, direct thuis beginnen met hun herstel. Voor vertrek krijgen patiënten duidelijke uitleg over het gebruik van de app, waarin alle informatie over de behandeling en herstelperiode van hun letsel te vinden is. In de app staan ook instructievideo’s met oefeningen en adviezen, zoals het opnieuw aantrekken van een brace. Belangrijk om te weten: de app verzamelt geen gebruikersgegevens en er worden geen patiëntgegevens opgeslagen of uitgewisseld.

Eigen regie en ondersteuning

De app stelt patiënten in staat om de regie over hun eigen herstel te nemen. Er wordt geen standaard controleafspraak ingepland. Mochten er vragen zijn of klachten zoals toenemende pijn, dan kunnen patiënten contact opnemen met een speciaal ingerichte hulplijn. Via de hulplijn komt de patiënt in contact met medewerkers van de polikliniek Heelkunde of gipsverbandmeesters, met ondersteuning van een traumachirurg als het nodig is.

Samen naar de juiste zorg

Het Amsterdamse OLVG startte in 2019 als eerste ziekenhuis met de Virtual Fracture Care app. Het Deventer Ziekenhuis sluit zich nu ook aan bij dit succesvolle initiatief. Ziekenhuizen die al langere tijd met de app werken, merken dat de tevredenheid van patiënten gelijk blijft of zelfs toeneemt. Het aantal poliklinische controleafspraken is met 92% afgenomen, terwijl ook minder beeldvormend onderzoek nodig is. Het belangrijkste is dat de uitkomsten voor patiënten ongewijzigd positief blijven.

Met deze stap zet het Deventer Ziekenhuis zich in voor efficiëntere en patiëntgerichte zorg. Zo brengt het zorg waar mogelijk zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis en worden onnodige ziekenhuisbezoeken voorkomen.