Entertainment
‘Hoor mij, zie mij, voel mij’ is de indrukwekkende biografie van Roy Gereke. Hij is één van de overlevenden van het busongeluk in Winterberg vijfentwintig jaar geleden, waarbij zeven mensen omkwamen. Zijn vrouw overleefde het niet. Literatuurwetenschapper Marleen van der Sluijs werkte Gerekes biografie om tot een boek. Het verschijnt half februari. “Het verhaal dat niet verteld was, is verteld.”
De bus raakte 12 februari 1996 van de weg op de terugweg van een bedrijfsuitje met personeel van De Scheg in Deventer. Hij sloeg over de kop en viel tien meter van een berghelling af. Roy zelf ontsnapt door een klaplong en liters Duits bloed aan de dood.
In het boek vertelt Gereke over het ongeluk en de aangrijpende gebeurtenissen uit zijn jeugd in Nederlands-Indië, waar hij als Indo niet bij de Nederlandse en ook niet bij de lokale bevolking hoort. Zijn moeder is ook een Indo en moet hard werken om het uiteindelijke vertrek naar Nederland mogelijk te maken. Gereke wordt aan zijn lot overgelaten in een omgeving waar hij zelden welkom is. De biografie leest als een boek en gaat over verlies en angst, maar ook over liefde, hoop en de wil tot overleven.
Nadat Gereke zich ontworstelt aan de morfine, werkt hij naast zijn lichamelijke herstel ook hard aan het mentale proces. Niet alleen het ongeluk, maar ook zijn jeugd in Indonesië hebben diepe sporen nagelaten. Hij wil meer grip krijgen op zijn levensverhaal en begint het in 2006 op te schrijven. Om zijn jeugdjaren beter in beeld te krijgen, vertrekt hij eind 2007 naar Indonesië. Jaren die getekend zijn door eenzaamheid en verlies komen terug in zijn herinnering. Jaren waarin zijn biologische moeder bij haar vertrek naar Nederland het gezin volledig uit elkaar sloeg. Twee potloden, veel tranen en een schrift verder, staat het verhaal van zijn eerste acht levensjaren op papier. “Ik sta hier alleen, bovenop de berg, kijkend naar een horizon waarachter mijn dierbaren verdwenen zijn.”
Jaren van verder uitwerken en reconstrueren volgen. Gereke wil zijn verhaal vertellen, omdat hij ervan overtuigd is dat mensen zich in zijn verhaal zullen herkennen, door de universele thema’s. Maar wat hij geschreven had, was nog niet geschikt voor publicatie.
Eind 2019 legde Gereke daarom contact met Van der Sluijs en vroeg haar of zij van zijn verhaal een boek wilde maken. Het materiaal, dat veel weg had van een dagboek, werkte ze om tot een boek. Naast Gereke krijgen hierdoor veel andere mensen in het boek een stem. Eveneens voorziet ze de gebeurtenissen van een historische context.
Het boek is vanaf half februari verkrijgbaar bij Bol.com. Gegevens van het boek: ISBN 9789090335599