Stedendriehoek

Eeuwfeest Deventer hondenclub

DEVENTER – Op 1 januari viert de Kynologenclub Deventer e.o. haar honderdjarig bestaan, hetgeen aangeeft dat dit niet zomaar een hondenschool is. Een vereniging met een schat aan ervaring en die voortdurend meegaat in de tijd door nieuwe inzichten en technieken toe te passen.

“In de tijd dat de hond nog de kar moest trekken, waren er al mensen die vonden dat een hond netjes opgevoed moest worden en dat je deze kon ‘dresseren’. Ze kwamen bijeen en richtten een vereniging op ter ‘Bevordering der Kynologie in Deventer en omstreken, te bereiken door de veredeling van de hondensport’. De oprichtingsvergadering was op 19 december 1922. Later besliste het kabinet van de Koningin (Wilhelmina) tijdens het goedkeuren van statuten dat de oprichtingsdatum 1 januari 1923 moest zijn”, duikt  clubvoorzitter Timo Riesewijk even de historie in. “In de loop der jaren is er nogal wat gebeurd. Inderdaad was de hond een trouwe werknemer voor velen.”

Kynologenclub Deventer e.o. viert honderdjarig bestaan

“Hij trok de kar en was voor velen daardoor onmisbaar. Geleidelijk aan besefte men dat dat beestje toch wel goed verzorgd moest worden, want een zwakke of zieke hond kon geen kar trekken. Maar de aanpak in, zoals destijds genoemd, de dressuur was vrij stevig. Vaak lagen honden op het erf aan de ketting en ook in de dressuur werd de ketting gebruikt. Toen men ook meer ging fokken en er verschillende rassen ontstonden, veranderde de kijk op de hond drastisch. Het was niet meer alleen werknemer, maar steeds meer een huisgenoot of metgezel. Er werd gefokt voor verschillende doeleinden. Reden ook dat er momenteel verschrikkelijk veel rassen bestaan.”

Slipketting
“Er werd getraind met de slipketting, de hond werd stevig aangepakt. Langzamerhand wijzigde dat. De ketting verloor steeds meer terrein en is inmiddels al jaren uit de gratie. Een halsband met riem is voldoende. Tegenwoordig zijn er ook verschillende soorten tuig met verschillend oogmerk. Belangrijk is echter dat er positief getraind wordt. Oftewel, het goede gedrag van de hond wordt beloond en daardoor versterkt. Er ontstaat een band met de hond en daar heb je een hondenleven lang enorm veel plezier van. Tegenwoordig kun je niet met een hond die niet juist werd opgevoed over straat. De maatschappij accepteert dat gewoon niet. Vandaar ook het sociaal-maatschappelijk belang van deze vereniging.”

De Kynologenclub Deventer e.o. (en omstreken) heeft al wat bewegingen meegemaakt, zegt Riesewijk. “Het was niet altijd gemakkelijk. Ze sloot zich aan bij de landelijke kynologie, werd erkend als kynologenclub en toen de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland een vereniging werd, werd de kynologenclub daar lid van. Een eigen trainingslocatie ontbrak echter. Er werd getraind op de Worp, het Wegelerveld, op de parkeerplaats van een voetbalclub, zelfs in het Borgelerbad en op het sportveld van een school. Sinds 1995 is de vereniging neergestreken aan de Molbergsweg (industrieterrein Kloosterlanden), alwaar bijna dagelijks lessen worden gegeven en getraind kan worden.”

Verschillende disciplines
Niet alleen uit Deventer maar ook uit de wijde omgeving komen kynologen naar deze vereniging. “Om lessen te volgen of om gewoon lekker te trainen, lekker bezig zijn met de hond. Dat kan in verschillende disciplines. Iedereen kent waarschijnlijk wel de puppycursus. Maar er is meer. Een scala aan opleidingen is er te volgen. Gedrag & Gehoorzaamheid (ook Obedience genoemd) Hoopers, Agility. Jacht, ringtraining en zelfs individuele begeleiding bij problemen.  Dat alles onder bezielende leiding van mensen die daarvoor een opleiding tot kynologisch instructeur volgden en het leuk vinden om anderen op te helpen in de omgang met hun huisdier. Of te trainen tot op wedstrijdniveau. Voorop staat dat er plezier is en dat is er nu eenmaal meer als je in groepsverband bezig bent. Deze instructeurs zorgen daarvoor en staan je bij. Ze zijn veelal gecertificeerd en volgen geregeld opleidingen om ‘bij de tijd’ te blijven.”

In eigen beheer
De kynologenclub is een vereniging waar alles in eigen beheer wordt gedaan en is een sportvereniging die valt onder NOC/NSF. Alle medewerkers zijn vrijwilliger bij deze gezellige club en hopen nog jaren met elkaar door te kunnen gaan. Er volgt nu een jubileumjaar waarin telkens iets bijzonders zal worden ondernomen.

Voor meer informatie: www.kcdeventer.nl