Stedendriehoek

Droom van Rick Brink komt uit

DEVENTER – Een inclusieve generatie, waarin iedereen anders is maar wel gelijkwaardig. Dat is de droom van Rick Brink. Een generatie die je opbouwt vanuit de allerjongste kinderen, daar ontstaat immers bewustwording en contact. Rick (op foto vierde van links), die op 11 mei onverwacht overleed, weet als geen ander hoe het is om ‘anders’ op te groeien; hij was aangewezen op zijn rolstoel. Dat heeft hem nooit gehinderd om volop in de samenleving te staan en precies dat gunt hij alle kinderen en volwassenen.

Als adviseur van Stichting Het Gehandicapte Kind werkte Rick – samen met het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) – aan die eerste, inclusieve generatie. Hij vond in Deventer zonder Drempels (een initiatief van De Deventer Sportploeg, het MKB-Deventer, Fooruit, Kunstcircuit Deventer én de Gemeente Deventer) een enthousiaste bondgenoot, die al veel heeft bereikt op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid.

Samen sporten, spelen, leren en cultuur snuiven

Een mooi voorbeeld daarvan is het Sport-, beweeg- en cultuurplein dat regelmatig te vinden is in de wijken van Deventer. Op dat plein kunnen álle kinderen uit de buurt samen sporten, spelen en cultuur snuiven. Alle activiteiten zijn toegankelijk, ook voor kinderen met een beperking. Dat levert altijd een mooie mix van ontmoetingen op. Deventer is dan ook volop in beeld om de gemeente in Nederland te worden die werk maakt van de eerste inclusieve generatie. Rick schreef daarvoor een uitgebreid plan (dat officieel het inclusiepact heet) en diende dat – samen met Stichting het Gehandicapte Kind – in bij het ministerie.

Officiële ‘go’

Tijdens een bijeenkomst in maart van dit jaar vertelde Rick: “Het wachten is nu op de officiële ‘go’ vanuit Den Haag op onze plannen. Dan kunnen we van start in Deventer. En dan hopen we natuurlijk dat het een sneeuwbaleffect heeft naar andere gemeenten in Nederland. Zo gauw we meer weten, kom ik bij jullie terug.”

Die ‘go’ is er. Vorige week kwam bij Stichting het Gehandicapte Kind het bericht binnen dat het ministerie het complete plan heeft goedgekeurd en de subsidie is toegekend. “Dat betekent dat Deventer zich nu verder kan ontwikkelen en een voorbeeld worden voor heel Nederland”, vertelt een blije Kees van Hoof, programmaleider Deventer zonder Drempels. “Rick is er zelf niet meer bij, maar wij gaan zijn droom waar maken in Deventer. Natuurlijk samen met alle partners die erbij betrokken zijn.”

Samenwerken

De trekker van het inclusiepact is Stichting het Gehandicapte Kind. Samen met de lokale organisaties gaat de stichting de komende drie jaar de droom van Rick realiseren. “Hogeschool Saxion doet tijdens deze periode onderzoek: zij meten wat werkt, passen aan waar dat nodig is en samen ontdekken we hoe we het inclusiepact verder kunnen uitrollen in Nederland.”

Week van de Toegankelijkheid

Van 7 tot en met 12 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. Deventer zonder Drempels is erbij om met verschillende leuke activiteiten in die week te laten zien hoe de eerste inclusieve generatie van Nederland eruit kan zien.