Stedendriehoek
DEVENTER – Klimaatburgemeesters Janneke Jolij (46) en Gijsbert Raadgever (58) gaan deze week, tijdens de Nationale Klimaatweek, in de gemeente Deventer aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.
Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Janneke en Gijsbert uit gemeente Deventer doen dit jaar mee. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor buurtgenoten.
Janneke Jolij: “Mijn rol als Klimaatburgemeester heeft al veel opgeleverd: van het openstellen van mijn huis voor de Nationale Duurzame Huizenroute tot het overhandigen van kinderwensen bij de Jan Terlouw-lezing en het uitdelen van babybomen. Ik heb inspirerende mensen ontmoet en ben aangemeld voor het Klimaatberaad van de Gemeente Deventer. Dit is nog maar het begin! Dit jaar ga ik verder met gesprekken over het reclamebeleid van de gemeente, geef ik gastlessen over het klimaatburgemeesterschap en organiseer ik workshops over de Duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.”
Gijsbert Raadgever: “Klimaatprikkels: Verandering door verbinding. Als Klimaatburgemeester wil ik met veel kleine acties – klimaatprikkels – gedragsverandering stimuleren. Alle duurzaamheidsthema’s komen aan bod: van wandelingen met een groentekar vol lokale seizoensgroenten en de challenge ‘laat je auto staan’ tot samen dikke wollen sjaals breien in het buurthuis, een repair café on tour en brieven schrijven aan Moeder Aarde. Zo maken we samen duurzame stappen op een speelse en verbindende manier.”
De Nationale Klimaatweek is hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.
Activiteiten
De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers. De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl.