Stedendriehoek
Speciaal voor Open Monumentendag 2020 organiseert museumorganisatie Deventer Verhaal de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’. Deventer Verhaal heeft maar liefst vijftien aanmeldingen ontvangen.
Inmiddels heeft de jury, bestaande uit Jan Helderman van de Historische Vereniging Diepenveen, Timo Siepman, juniorgids bij Deventer Verhaal, Steven Meijerhof, adviseur Economie bij Gemeente Deventer en Eelco Versteeg, communicatieadviseur bij Deventer Verhaal, alle aanmeldingen beoordeeld en vijf monumenten geselecteerd die nog strijden om de prestigieuze titel. De monumenten die nog steeds kans maken op de eretitel en een 3D-opname van het monument zijn: de voormalige Houtmarktschool, de Synagoge in de Golstraat, de kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat, de Lebuinuskerk met het carillon en de Dorpskerk in Bathmen.
“Het was een pittige en uitdagende opgave om de aanmeldingen te beoordelen”, vertelt jurylid Steven Meijerhof. “Het blijft toch appels met peren vergelijken. Elke inzending is uniek en bijzonder met een eigen verhaal. We hebben de aanmeldingen beoordeeld op uitstraling, historische impact, maatschappelijke betrokkenheid en de originaliteit van de inzending. Uiteindelijk zijn we tot een unaniem jurybesluit gekomen. Gelukkig.”
Diepenveens jurylid Jan Helderman vult aan: “Ik vind het erg bijzonder dat drie kerkgebouwen tot de finalisten behoren. Dat geeft, denk ik, wel de maatschappelijke betrokkenheid van een kerk weer. Kerken zijn veelal figuurlijk maar vooral letterlijk het middelpunt van een gemeenschap. Leuk.”
Kidsreporters van Deventer Verhaal zijn de afgelopen week bij de finalisten ‘over de vloer’ geweest om het verhaal van het monument op camera vast te leggen. Wie verdient de titel ‘Deventer monument van het jaar’? Dat is de grote vraag. De finalisten zijn namelijk vanaf nu geheel overgeleverd aan het publiek. Het publiek kan tot en met 10 september via www.deventerverhaal.nl/stem stemmen op één van deze vijf finalisten.
Naast de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’, komt Deventer Verhaal ook met het Deventer klankenplankje. Het klankenplankje is een nieuw onderdeel van Open Monumentendag 2020 en is ontwikkeld in het kader van het thema ‘Leermonument’.
Het Deventer klankenplankje met bijbehorend verhaal ‘Nöör de stad’ is bedacht door René Berends en is speciaal gemaakt voor de kinderen van de basisscholen in de gemeente Deventer. Het doel van het klankenplankje is om leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met (de geschiedenis van) het Deventers dialect en met het van Deventer oorsprong aloude leesplankje.
Naast de verkiezing en het Deventer klankenplankje heeft Deventer Verhaal ook een digitale speurtocht gemaakt in samenwerking met VVV Deventer. Met de speurtocht, geschikt voor iedereen van 10 tot 100 jaar, leer je het Bergkwartier in de Hanzestad beter kennen.