Stedendriehoek
DEVENTER – Elen Braga maakt wandkleden, video’s en sculpturen. Ze gaan vaak over geloof, veerkracht en toekomstdromen en daarvoor onderzoekt zij mythologische en religieuze verhalen. Ze kijkt naar hoe ze geworteld zijn in het verleden en doorwerken in deze tijd. Voor de tentoonstelling ‘behold in awe’ in Kunstenlab, Havenplein 20, sprak de kunstenaar met mensen in Deventer over hun idee van de zondebok en het paradijs en hoe deze met elkaar verbonden zijn.
De term zondebok komt uit Bijbelse tijden: het was een jonge bok die in de wildernis werd losgelaten als offer aan God, om de zonden van de mens op zich te nemen. Hoewel dit ritueel niet meer letterlijk gebeurt, leeft het idee van de zondebok nog steeds. We zien het om ons heen: in toespraken van politici, in het nieuws en op social media. Want wie houden we nu eigenlijk verantwoordelijk voor de uitdagingen in onze samenleving? Wie werpen we vandaag of morgen de wildernis in? Elen Braga gelooft dat hoe meer we in onze maatschappij technologisch vooruitgaan, hoe meer we als mensheid verliezen van wat echt telt: zorgzaamheid, liefde en empathie.
Verhalen ophalen in Deventer
Voor deze tentoonstelling bracht de kunstenaar tijd door in Deventer om met mensen te praten en verhalen en mythen rond de thema’s ‘zondebok’ en ‘paradijs’ te ontdekken. Deze persoonlijke verhalen zijn te zien op door de kunstenaar getufte kleden/mantels die ‘schapen’ in de tentoonstelling dragen. De mantels presenteert ze in de grote zaal waarin zij de muren bekleedt met beelden van een denkbeeldig bijbels paradijs: een ideale wereld. Daarmee laat ze ons nadenken over hoe onze dromen gevormd worden en waar ze elkaar ondanks hun verschillen raken. Want hoewel sommigen ons willen laten geloven dat we lijnrecht tegenover elkaar staan en de kloven onoverbrugbaar zijn: er is nog altijd meer dat ons verbindt.
In de podiumruimte toont Elen Braga een videowerk waarin zij tekst combineert met beelden van schapen.
Ook te zien: Tourist in the Jungle
In de projectruimte toont Kateřina Gabriel Konarovská haar weelderige schilderijen en wandkleden. In haar werken deelt zij haar diepste leefwereld. De elementen die ze hiervoor samenbrengt, komen uit haar dromen, verbeelding en visioenen. Iedereen is welkom om ze te bekijken, maar ook om zelf een pen, potlood of krijtje op te pakken en mee te doen.
Beide exposities zijn te bezichtigen tot en met 10 maart.