Stedendriehoek
Een spannend verhaal dat start in het jaar 1537. Professor Louis Sicking volgt in zijn lezing op donderdag 16 mei de bijl van Sint-Olav. In de middeleeuwen in Noorwegen speelt zich een waar drama af waar ook de Deventer Lebuinuskerk bij betrokken is. Een schildering ‘De bijl van Sint-Olav’ is terug te vinden in een gewelf in de Lebuinuskerk.
Temidden van een strijd om macht en religie, vluchtte in dat jaar de laatste katholieke aartsbisschop van Noorwegen, Olav Engelbrektsson, naar de Nederlanden van Karel V. Op zijn vlucht nam de kerkvorst een groot deel van de schat van de Nidaroskathedraal in Trondheim mee, waaronder de bijl van Sint-Olav, twee kronen, kelken, monstransen en andere kostbaarheden. Waarom vluchtte de Noorse aartsbisschop naar de Lage Landen en hoe verging het hem en zijn gevolg in ballingschap? Wat is er eigenlijk met de schat gebeurd?
Zoveel vragen zoveel antwoorden… Wat gebeurde er met het andere deel van de schat? Hoe zit het met dat scheepswrak? Een jarenlange zoektocht in archieven en musea levert een verrassend verhaal op over ballingschap, diplomatie en Noors erfgoed in de Habsburgse Nederlanden aan het begin van de Reformatie.
De lezing begint donderdag 16 mei om 16.00 uur, ontvangst vanaf 15.30 uur. De organisatie is in handen van Vrienden van de Lebuinus. Er is een muzikaal intermezzo door violistes Anna Ihnatenko en Elena Maltseva. De entreeprijs bedraagt €10,-. Voor de ‘vrienden’ is het gratis. Voor meer informatie: www.vrienden-lebuinus.nl.