Stedendriehoek

Brechtfestival viert diversiteit van mensen

DEVENTER – Het Deventer centrum staat van donderdag 7 tot en met zondag 10 december in het teken van het Brechtfestival. Daarmee is Deventer, na zijn geboorteplaats Augsburg, de enige stad in Europa waar dit jaar een festival aan de Duitse theatervernieuwer Bertolt Brecht (1898-1956) wordt gewijd.

Het Brechtfestival Deventer is een vierdaagse manifestatie van de vrijdenkers en dwarsdenkers in de podiumkunsten en de literatuur. Het is een eindejaarsfestival: het verbindt de podiumkunsten aan de hot items van 2017: genderemancipatie, klimaatsverandering, racisme, Donald Trump en ….eieren. De internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december) is onderdeel van de vier dagen.

 

Brecht (zie foto) is een vrijdenker en vernieuwer van het theater, die de nadruk legde op de onderkant van de samenleving. Het thema van het festival is: ‘Omarm de diversiteit, overbrug tegenstellingen’. Want diversiteit en tegenstellingen houden een samenleving vitaal, maar zorgen ook voor angst en strijd.

Het festival biedt voor ieder wat wils. Er is hiphop in het Burgerweeshuis – donderdag 7 december vanaf 20.30 uur – van Jogja Hiphop Foundation. Een half uur eerder begint deskundige Henk Schulte Nordholt in de bibliotheek aan de Brink aan zijn lezing over mensenrechten in Indonesië. Wie meer van theater houdt, kan die avond terecht in de Deventer Schouwburg waar twee voorstellingen zijn. Om 20.00 uur start theatergroep de Verleiders Met Stem kwijt over het functioneren van de democratie. Niet belerend of zo: je zou het een standup college voor de democratie kunnen noemen. Om 20.30 uur speelt  Muziektheater Orkater de grote hit van Oerol van dit jaar nog een keer: Sir Duke.  Een blues- en soulprogramma en het verhaal van een rassenrel in New York in 1977.

 

Vrijdag 8 december is in de schouwburg de Oud en Nieuw Show van toneelgezelschap Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg te bewonderen: met alle thema’s en hypes die ons dit jaar hebben beziggehouden. Wie meer van zang en cabaret houdt, kan zijn hart ophalen bij de Berlijn  Jaren 30-avond, met onder anderen diva La Pat (zie foto, terug van weggeweest), Vrouwenliederen van Brecht, Wilminkliederen over Nieuwe Nederlanders en een Rose Monoloog. Aanvang 20.30 uur.

 

Zaterdag 9 december is er een schrijfmarathon van Amnesty International in de bibliotheek vanaf 10.00 uur en een Dag van de Anderstaligen vanaf 12.00 uur met onder meer Karel Tadema, Smartlab en de Taalmaatjes. De meiden van het Theteaterschip Deventer spelen #On Fleek over vrouwen, Instagram en rolmodellen in het Etty Hillesum Centrum vanaf 14.00 uur. In dezelfde gelegenheid zingt Hanneke Evink vanaf 16.00 uur Vrouwenliederen van Brecht en Eisler. In de synagoge zingt vanaf 19.00 uur het ‘zwerverskoor’ Blue Moon uit Haarlem liederen van Tom Waits en Brecht. Over schooiers en pooiers, daklozen, vrije jongens en Jezusfreaks. In Theater Bouwkunde speelt vanaf 20.30 uur muziektheatergezelschap Degrade een theaterbewerking van Het Verdriet van België van Hugo Claus. In De Hip begint op hetzelfde tijdstip een avond rond singer-songwriters met onder anderen Vera Bon, Maarten van Veen, Robin Bleeker en Wibo Koster.

 

Op de laatste dag van het festival, zondag 10 december, verzorgt Nico van Riessen vanaf 10.00 uur verteltheater in Het Penninckhuis aan de Brink. Hij vraagt zich af of er overeenkomsten zijn tussen de uittocht uit Egypte en de huidige migrantenstroom. Marjo Dames heeft vanaf 12.00 uur een heel bijzondere kijk op de verdrijving uit het Paradijs. Eva mag dan van de appel hebben gegeten (wat God, zullen we maar zeggen, niet zo leuk vond), maar daardoor hebben de mensen nu wel weet van Goed en Kwaad. Eva heeft door haar actie de mensen een geweten gegeven en daarmee de vooruitgang in gang gezet. Zo is haar verhaal. Te horen en over na te denken vanaf 12.00 uur in het Etty Hillesum Centrum.

 

Om 13.00 uur start in de synagoge een muzikale vlucht Berlin-Paris-Broadway van de MuziekWerkplaats Deiman en Gerritsen. Met muziek en teksten van Dessau, Brecht, Eisler en Weill. De vier vluchtten in de jaren dertig voor de Nazi’s. Via Parijs wisten ze in de Verenigde Staten te komen. Weill kon aardig aarden in de VS, Brecht had er veel moeite mee. En wie houdt van waarschijnlijk het meest bekende werk van Brecht, de Driegrosschenoper, moet zondagmiddag 10 december vrijhouden. Om 15.00 uur begint in de Deventer Schouwburg de voorstelling, gespeeld door het Utrechtse gezelschap Insomnio met vijf jonge Berlijnse zangers. Het koor bestaat uit koorzangers uit Deventer. Zie voor meer informatie de website www.brechtfestivaldeventer.nl