Stedendriehoek
DEVENTER – Op donderdag 19 april organiseren Deventer Verhaal en Archeologie Deventer een lezing over de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Centraal staan daarbij de bruggen over de IJssel. Bart Vermeulen (Archeologie Deventer) vertelt over de pogingen die de geallieerden vanaf 1944 ondernamen om de bruggen te vernietigen om zo de Duitse aanvoer van mens en materiaal te bemoeilijken. Ook de aanleg van een ring van luchtafweergeschut rond de stad door de Duitse bezetter komt aan de orde. De aanvallen op de bruggen lieten sporen na die tot op de dag vandaag zichtbaar zijn. In het kader van het project Ruimte voor de Rivier werden meer dan 20 zware vliegtuigbommen geruimd.
Bommen op de bruggen
Over de IJsselbruggen werden Duitse soldaten en materieel naar het westen van ons land aangevoerd onder andere naar het front in de omgeving van Arnhem. Ook materiaal dat bedoeld was voor het afschieten van onder andere V1’s vanuit de omgeving van Rotterdam en Den Haag moest over deze bruggen. Om deze transporten tot stilstand te brengen, voerde de geallieerde luchtmacht grootschalige bombardementen uit op de bruggen, maar viel ook met jachtbommenwerpers en jagers spoorwegen en treinen aan. Het Duitse leger reageerde met het opstellen van een ring van luchtafweerkanonnen rond de stad Deventer. Bij Epse, Steenbrugge en Bathmen zijn restanten van deze luchtafweerstellingen aangesneden. Ook verschillende vliegtuigcrashes lieten hun sporen na.
Munitieruimingen
In totaal werden honderden vliegtuigbommen afgeworpen op de Deventer bruggen. Niet alleen misten vrijwel alle bommen hun doel ook ging ongeveer 5 a 10 % van de bommen niet af. Deze bommen sloegen meters diep in de rivierbedding of uiterwaarden en bleven daar achter. Bij het project Ruimte voor de Rivier zijn grote delen van de uiterwaarden diep uitgegraven.
Lezingenreeks
De lezing is de achtste van een historische lezingenreeks van tien lezingen in het seizoen 2017-2018. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.
Programma
Geïnteresseerden zijn donderdag 19 april welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn 100 plaatsen.