Stedendriehoek
GORSSEL – De Amerikaanse fotograaf Chris Jordan verbleef, verspreid over een periode van vier jaar, 94 dagen op Midway, een afgelegen atol in de noordelijke Stille Oceaan, ergens tussen Hawaï en Tokio. Hij filmde er de albatrossen, die de ring van eilandjes gebruiken om er in kolonies te broeden. Zijn film is niet zomaar een natuurdocumentaire, maar eerder een onthullend en existentieel onderzoek naar leven, verlies en liefde.
Prachtig, immens aanrakend en uiteindelijk inspirerend, neemt de film Albatross de kijkers mee op een reis naar dit afgelegen eiland dat maar weinig mensen ooit te zien krijgen. Een mengeling van een fraai portret van een bijzondere zeevogelsoort én van de rauwe werkelijkheid van plastic soep. Wat de kijker verzamelt, is een diepgaand begrip van hoe ons alledaagse materiële leven versmelt met de natuurlijke wereld, zelfs als het ver weg lijkt.
Albatrossen met hun enorme vleugels brengen vrijwel hun hele leven op zee door. Ze kunnen duizenden kilometers per dag afleggen zonder vaste grond te raken. Het zijn meesters in het vliegen, ze gebruiken luchtstromen om met hun grote spanbreedte urenlang te zweven boven het water. Boven zee zien ze alles wat in het water drijft als potentieel voedsel. Geen glinstering in het water wordt gemist. In razendsnelle duikvluchten scheren ze erop af, hap, slik en wegwezen. Doorgaans is de buit een lekker visje, maar soms zijn het snippers plastic of drijvende flesdoppen.
Chris Jordan (1963) is een Amerikaanse kunstenaar en fotograaf, en woont in Seattle. Chris maakt niet alleen visueel mooie beelden, maar hij is ook een bevlogen verteller. Bewust heeft Chris ervoor gekozen de film alleen te vertonen voor besloten groepen. Hij wil niet alleen zijn film, maar ook zijn ervaringen met de albatroskolonie op Midway met het publiek delen.
Stichting Marke Gorsselse Heide heeft Chris uitgenodigd zijn film Albatross te vertonen op donderdag 5 april om 20.00 uur in de Protestantse Kerk, Dorpstraat 27 te Gorssel. Die avond kan men deze veelzeggende film zien en met Chris in gesprek gaan. De toegang is vrij.