Stedendriehoek
DEVENTER – In de Deventer Schouwburg gonsde het afgelopen donderdagmiddag van de verhalen. Verhalen over duurzame mobiliteit: over slimme oplossingen, innovatieve toepassingen, nieuwe manieren van samenwerken. De Cleantech Regio is goed op weg, zoveel is duidelijk. Maar er is méér nodig om de CO2-uitstoot met 10 miljard colaflessen te verminderen. “We moeten nú verder, afwachten is geen optie”, stelde Jos Penninx, portefeuillehouder Mobiliteit van de Cleantech Regio, in zijn welkomstwoord.
Klimaatakkoord vraagt om leiderschap
De stevige duurzaamheidsopgave en de sleutelrol van het bedrijfsleven daarbij werden nog eens benadrukt door keynotespreker Annemieke Nijhof. Als voorzitter van de landelijke Klimaattafel Mobiliteit is zij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord. “We zijn met z’n allen op expeditie. Hoe de top er precies uitziet, weten we niet. Maar we weten wel dat als we nu niet starten, we de top nooit zullen bereiken. De beklimming vraagt om lef en leiderschap, ook van ondernemers. Het lef om dingen anders te doen: nieuwe vervoersmodaliteiten, andere werkwijzen, duurzame brandstoffen. En dit vervolgens uit te dragen richting medewerkers. Ondernemers denken vaak dat de omslag naar duurzame mobiliteit betekent dat er ingeleverd moet worden. Onterecht: de omslag levert juist heel veel op.”
Eerste successen geboekt
Diverse organisaties in de Cleantech Regio hebben de ‘duurzaamheidshandschoen’ opgepakt en concrete maatregelen ingevoerd. Een aantal van deze koplopers nam de aanwezigen op 11 oktober mee op hun reis op weg naar slimme en schone mobiliteit. Van waterstofbestelbussen en maaltijdlogistiek tot de inzet van medewerkers en (deel)fietsstimuleringsacties: Roger Stoeltie (Tauw), Angela ten Hag (Remeha), Marcel van Walraven (Gelre ziekenhuizen), Leander Witjes (Politie) en Rob Landeweer (MyTripper) maakten indruk met hun aanpak en de geboekte resultaten. Regionaal mobiliteitsregisseur Oscar Roelofs: “Deze succesverhalen laten zien hoe mondiale en landelijke ambities landen in concrete projecten in de regio. Bedrijven pakken hun verantwoordelijkheid, het is nu zaak om dit verder uit te breiden.”
Andere werkgevers moeten aanhaken
Dat er nog méér moet gebeuren om de regio duurzaam, leefbaar en bereikbaar te houden, is veel bedrijven inmiddels duidelijk. Door het ondertekenen van de Verklaring Schone Mobiliteit Cleantech Regio bevestigen zij dat ze zich samen met andere werkgevers in de Cleantech Regio sterk maken voor een betere bereikbaarheid en minder CO2-uitstoot. De eerste organisaties hebben op 11 oktober hun handtekening gezet. Het is de bedoeling dat er de komende tijd nog veel meer werkgevers aanhaken. Willen we die 10 miljard colaflessen halen dan zijn een extra een gezamenlijke inspanning én nog meer projecten nodig.
Meer informatie lees je op de website van Slim en Schoon Reizen (www.slimschoonreizen.nl) Organisaties kunnen zich hier ook aanmelden.