Stedendriehoek

‘Al die verschillende culturen leren kennen, vind ik een verrijking’

SCHALKHAAR – Juridische begeleiders van VluchtelingenWerk staan vluchtelingen bij tijdens hun asiel- of gezinsherenigingsprocedure. Katinka Wolters is actief in het azc in Schalkhaar. “De combinatie van juridisch inhoudelijk werk en het menselijk contact vind ik heel fijn.”

Katinka was al taalmaatje bij de Bibliotheek. Sinds januari van dit jaar werkt ze ook als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in het azc in Schalkhaar. “Ik vind het een mooie doelgroep om voor te werken”, vertelt ze. “Ze hebben uit nood huis en haard achtergelaten. En nu moeten ze zich door het doolhof van de Nederlandse procedures ploegen. Ik vind het fijn om ze daar bij te helpen.”

Juridische voorkennis niet nodig
Het juridische proces geeft een duidelijk kader om binnen te werken, vindt Katinka. “Ik probeer de cliënten te helpen door het geven van voorlichting en met hen de processen te doorlopen en ondersteunen. Aandacht voor het persoonlijke verhaal en verdriet hoort daar ook bij. Die combinatie vind ik heel prettig.”

Voorkennis van de juridische procedures hoef je niet te hebben als nieuwe vrijwilliger. “VluchtelingenWerk is een fijne, professionele organisatie, met enorm veel deskundigheid. Je volgt inhoudelijke trainingen en er is veel informatie beschikbaar over de aspecten waar je mee te maken kunt krijgen. En natuurlijk hulp en advies van collega’s! Ook worden landendagen georganiseerd met veel informatie over een bepaald land. Laatst over Eritrea: zo ontzettend leuk en belangrijk om te begrijpen waar mensen vandaan komen.”

Uitdagende puzzel

De werkzaamheden die vrijwilligers op het azc in Schalkhaar doen, bestaan uit verschillende delen. Katinka: “Als mensen aankomen op het azc, dan nodigen we ze uit voor een kennismaking. We geven dan informatie over de asielprocedure in het algemeen en wat wij kunnen betekenen voor ze.”

Met vragen kunnen vluchtelingen langskomen op het dagelijkse open spreekuur. Dit kan gaan over een brief die ze hebben ontvangen of een vraag over asiel of gezinshereniging. Daarnaast helpt Vluchtelingenwerk bij het indienen van de verzoeken tot gezinshereniging. “Ook daarbij komen veel documenten kijken. Niet iedereen heeft de juiste papieren, dus het kan een uitdagende puzzel zijn.”

Op pauze

Dat de procedures allemaal zo lang duren, vindt ze het moeilijkste aan dit werk. “Het leven van deze mensen staat op pauze. Hun geliefde gezinsleden die zijn achtergebleven, zijn in gevaar. Wat ik kan doen is uitleggen wat er gaat gebeuren, zorgen dat de procedures zo soepel mogelijk gaan, en een luisterend oor bieden als mensen iets kwijt willen. Of ze doorverwijzen als ze echt veel stress hebben. Zo zorg je voor een goed vangnet. In het begin was ik er wel veel over aan het piekeren, maar dat heeft geen zin. Nu richt ik me op wat ik wel kan doen voor ze. Het geeft veel voldoening.”

Dit werk verbreedt haar wereldbeeld enorm, vertelt Katinka. “Ik realiseer me steeds meer dat ik in een witte, verwende Nederlandse bubbel leef.  Het ontmoeten van mensen uit andere landen en hen kunnen helpen is echt een verrijking. Op mijn manier draag ik een beetje bij.”

Vrijwilliger worden bij VluchtelingenWerk Nederland
In Schalkhaar is op dit moment veel behoefte aan nieuwe juridisch begeleiders. “Je kunt al vanaf een dag per week vluchtelingen ondersteunen bij asiel- en gezinsherenigingsprocedures op het azc. Als je meer tijd hebt, worden we daar heel blij van. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk? Ga dan naar www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie. Je kunt je daar ook meteen aanmelden.”