Stedendriehoek
DEVENTER – Architectuurcentrum Rondeel bestaat 25 jaar. Het Rondeel, zoals iedereen het architectuurcentrum in de wandelgangen noemt, is al een kwart eeuw het platform voor discussie in Deventer en omgeving voor ruimtelijke kwaliteit. Het Rondeel groeide: van 1350 bezoekers in 1995 tot meer dan 14.000 in 2018 bij de expositie ‘Wist je dat? …’, dat mag gevierd worden.
Op 21 december 1994 opende Architectuurcentrum Rondeel de allereerste expositie ‘Orde en chaos in de stede(n)bouw’? op de eerste locatie aan Achter de Muren Zandpoort. Deventer verdiende een architectuurcentrum vond oprichter Peter Ghijsen en startte dit initiatief. Inmiddels is Rondeel 25 jaar en vele exposities, bijeenkomsten en activiteiten verder…
Discussie
Bijzondere exposities en discussieavonden hebben plaatsgevonden door de jaren heen. Regelmatig stonden de ontwikkelingen in en om de stad Deventer op het programma. Over bijvoorbeeld de Vijfhoek, ongeveer even oud als het Rondeel, Steenbrugge, het Deventer ziekenhuis en het Deventer stadhuis. Bijzonder was ook het bezoek van de wereldwijd vermaarde Zwitserse architect Mario Botta aan Deventer. Of festival Overvloed nadat het project ‘Ruimte voor de Rivier’ opgeleverd was. Ook waren er mooie exposities over het werk van onder anderen Maas Architecten, architectonisch vrijdenker Jón Kristinsson en tuinontwerper Piet Oudolf.
2020: ‘Places of Hope’
In 2020 organiseert het Rondeel in samenwerking met Architectuurcentrum Bouwhuis uit Apeldoorn en de Cleantech Regio het programma ‘Places of Hope’. Dit programma onderzoekt actuele initiatieven en ontwikkelingen die onze regio positief veranderen. Processen die geïnitieerd worden door zogenoemde Landmakers en zich onttrekken aan de traditionele top-down planologie. Samen met burgers, culturele partners, scholen en het bedrijfsleven werkt Rondeel verder aan lokale initiatieven. “Wij zijn mede-aanjager voor de toekomst van Deventer.”