Stedendriehoek

Zonder transport staat alles stil: ook deze branche verduurzaamt

Ondernemers in de transportbranche laten zich, net als in andere sectoren, inspireren door de verduurzaming op allerlei vlakken. Van zonnepanelen waarmee heftrucks en palletwagens worden opgeladen, tot elektrische vrachtwagens en nog veel meer – tot personeelsbeleid aan toe. Sommige ouderwetse begrippen helpen daarbij ook. Een aantal voorbeelden hoe je daarop als organisatie op in kunt haken. Het veroorzaken van minder transportbewegingen hoort, hoe gek het ook klinkt, daarbij.

Heftrucks, palletwagens en andere magazijnvoertuigen rijden op zonne-energie

Het aanmoedigingsbeleid van de overheid werpt zijn vruchten af: met zonnepanelen worden steeds meer magazijnvoertuigen van stroom voorzien. Of je nu een palletwagen, magazijntruck of elektrische vorkheftruck gebruikt om je voorraden mee op te slaan en in en uit te laden, dit is de manier om geld uit te sparen én de planeet minder te belasten. Die besparing geeft idealiter financiële ruimte om meer exemplaren aan te schaffen. Niet alleen is er dan dag en nacht vervoer mogelijk in en om het magazijn, je hebt ook de beschikking over meer magazijn vervoer – waarmee je weer een sneller handelingsproces in de hand werkt.

De elektrische vrachtwagen – straks ook haalbaar voor jouw onderneming?

Niet alleen magazijntrucks rijden nu en straks op groene stroom bij veel bedrijven. De elektrische vrachtwagen, je hoort er nog weinig over, maar hij is al op de weg te vinden. De ontwikkeling van batterijen die dergelijk vervoer aankunnen, is in volle gang. Bekende supermarktketens in Nederland hebben al één of meer elektrische vrachtwagens rondrijden. Vroeg of laat is er ook voor jouw onderneming een betaalbare optie op dit gebied. Voorspellingen over het tijdstip daarvan zijn moeilijk te doen, maar er wordt hard aan gewerkt.

Het pallet en andere transporthulpmiddelen met statiegeld als symbool van duurzaam vervoer

Statiegeld is een mooie oplossing om zo weinig mogelijk afval te creëren. Het pallet is al sinds mensenheugenis een symbool van duurzaam transport, met name de exemplaren waar statiegeld op zit. Zijn ze afgedankt of hebben ze geen waarde, dan gaan ze tegenwoordig niet meer in de afvalcontainer, maar worden creatieve mensen in de regio er blij mee gemaakt. Menig houtbewerker zweert bij pallethout, maar ook horecaondernemers weten er wel raad mee en toveren ze om in complete terrassen.

De winst van lokaal denken voor minder transportbewegingen

Überhaupt minder kilometers maken, is het algemene streven. Soms is dat onmogelijk in de transportwereld, maar vaak juist aantrekkelijk omdat lokale samenwerkingen scoren op diverse fronten. Ten eerste kosten deze minder kilometers en dus brandstof, ten tweede krijg je als ondernemer de handen bij de achterban op elkaar door voor lokale partners te kiezen. Deze vorm van image building werpt vaak zijn vruchten af. Een voorbeeld: de afname van seizoensgroenten bij een boer in de buurt voor een horecaonderneming, is zichtbaar op de menukaart en zorgt voor herkenning bij de gast. Die zal om deze reden vaker terugkomen. Zo werkt dat bij veel vormen van lokale dan wel regionale krachtenbundelingen.

Duurzaamheid slaat ook op personeelsbeleid

Wat vaak wordt vergeten, is dat duurzaamheid ook is toe te passen op je personeelsbeleid. Dat trek je door tot meer inclusiviteit bij de samenstelling daarvan en een flexibele manier van leidinggeven. Op die manier zijn werknemers geneigd om trouw te blijven aan jouw organisatie. Dat motiveer je ook door in allerlei nuttige trainingen en cursussen te voorzien.