Stedendriehoek
APELDOORN – In het kader van de BNP Paribas World Team Cup in Apeldoorn eind mei/begin juni, worden op verschillende scholen rolstoeltennisclinics gegeven. Een van de scholen die hieraan meedoet is het Gentiaan College. Zes onderbouwklassen krijgen van gymdocenten Margot Gijzen en Lianne Drenth een clinic van 45 minuten. De reacties zijn positief. De leerlingen vinden het ‘toch wel leuk’.
Veel leerlingen vinden het vreemd, sporten in een rolstoel. “Dat is toch alleen voor gehandicapten”, wordt er dan gezegd. Maar al snel maakt Lianne een einde aan dit vooroordeel. “Rolstoeltennis is niet alleen voor mensen met een beperking”, legt de gymdocente uit. “Ook mensen met een zere knie doen bijvoorbeeld aan zitvolleybal.” De leerlingen zijn nogal sceptisch, maar eenmaal bezig spat het enthousiasme er vanaf. “Ik heb eigenlijk alleen maar leerlingen gezien die heel enthousiast en leuk meededen”, vertelt Margot. Lianne stemt in: “Het viel ze ook heel erg tegen hoe moeilijk het was. Ze dachten ‘ach, dat doe ik wel even’, maar dat viel tegen.”
Zodra de clinic begint krijgen de leerlingen eerst een korte uitleg van de gymdocenten en gaan vervolgens aan de slag in groepjes van twee. Om de beurt rijden ze naar de andere kant van de zaal en weer terug. Ze leren zo te wennen aan de rolstoel. Een aantal leerlingen hebben het al snel onder de knie, terwijl anderen nog even aan het stoeien zijn met de stoel op wielen. Na te hebben gewisseld, komen de tennisrackets erbij. De een gaat een bal gooien, terwijl de ander in de rolstoel hem probeert weg te slaan. Nog een stapje verder komt er een net tussen en krijgt de gooier ook een tennisracket.
Er wordt veel gepraat tussendoor en de tennisballen vliegen in het rond. Na 45 minuten mogen de leerlingen weer op de bank gaan zitten. “Ik hoop dat jullie het allemaal leuk vonden”, zegt Lianne tegen de groep. “Jullie krijgen een lesbrief mee, die jullie gaan bespreken in de klas. Eind mei gaan jullie naar TV Sprenkelaar voor nog een clinic van een echte tennisleraar.” De leerlingen zijn ook uitgenodigd om het BNP Paribas World Team Cup (ook wel WK rolstoeltennis) in Apeldoorn te gaan bekijken bij TC Sprenkelaar en TV de Maten. “Met deze clinics leren de leerlingen breder te kijken en respect voor anderen te hebben.”
Speciaal voortgezet onderwijs
Het Gentiaan College biedt speciaal voortgezet onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Sport en buitenschoolse activiteiten probeert de school zoveel mogelijk te stimuleren. “Ik ben naast gymdocente ook combinatiefunctionaris”, legt Lianne uit. “Dat houdt onder andere in dat ik probeer kinderen zoveel mogelijk aan het sporten te krijgen of aan een andere vrijetijdsbesteding. Dit doen we door duidelijkheid te creëren over de mogelijkheden voor ouders en de leerlingen te stimuleren.” De verenigingen die speciaal aanbod hebben zijn allemaal te vinden op www.unieksporten.nl. Volgens Gentiaan College-directrice Hendrien Zijlstra komt het nog te vaak voor dat kinderen met een beperking niet kunnen meesporten. “We hebben hier voornamelijk leerlingen met gedragsproblematiek. Dit is niet zichtbaar en dat zorgt voor veel onbegrip. Terwijl sommigen met een kleine aanpassing gewoon kunnen meesporten bij reguliere verenigingen.”
Uniek sporten
Rond twaalf uur komt wethouder Nathan Stukker op zijn sportschoenen binnenlopen samen met Robin Salemink, ambassadeur Uniek Sporten. “We willen Uniek Sporten promoten, omdat wij vinden dat iedereen moet kunnen meesporten”, legt de wethouder uit. “We hebben het evenement hier naartoe gehaald om te laten zien dat mensen met een beperking ook op goed niveau kunnen tennissen. Sporten is leuk en belangrijk.” De fanatieke sporter is er niet alleen om zijn gezicht te laten zien, hij is ook zeker van plan om mee te doen. “Ja, dat is wel de bedoeling”, lacht hij.
Theo de Vaal van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) kwam ook een kijkje nemen. Op de vraag waarom het evenement naar Apeldoorn is gehaald, gaf hij een paar redenen. “Ten eerste is het een kennissport die door de provincie Gelderland flink wordt ondersteund. We proberen dit evenement ieder jaar op een andere plek in Gelderland te organiseren. Het was een logische stap om het naar Apeldoorn te halen. En daarnaast hebben we twee goede verenigingen die willen meehelpen. Zonder hen kunnen we het evenement niet realiseren.”
Het BNP Paribas World Cup is van maandag 28 mei tot en met zondag 3 juni in Apeldoorn bij TV Sprenkelaar en TV de Maten. Kijk voor meer informatie op www.worldcup2018.com