Stedendriehoek

Wethouders mogen aan de slag

APELDOORN – Vorige week donderdag zijn de nieuwe wethouders officieel aangetreden. De komende vier jaar vormt dit zevental samen met burgemeester Ton Heerts het college van B&W. Het coalitieakkoord voor de periode 2022-2026 kreeg als titel mee: ‘Handen uit de mouwen en aan de slag!’

En dat is precies wat ook de kersverse wethouders gaan doen. De portefeuilles zijn verdeeld onder (vanaf links): Wim Willems (Lokaal Apeldoorn), Mobiliteit, Innovatie en Toerisme; Sunita Biharie (SP), Werk & Inkomen, Welzijn en Sport; Jeroen Joon (VVD), Economie, Brede Welvaart en Veiligheid; Peter Messerschmidt (Lokaal Apeldoorn), Volkshuisvesting, Cultuur en Ruimtelijke Ordening; Danny Huizer (GroenLinks), Veluwe, Klimaat en Energie; Anja Prins (VVD), Gezondheid, Inburgering en Zorg; Henk van den Berge (SGP), Financiën, Jeugd en Onderwijs.

‘We zetten met lef koers richting 2030!’

Vorige week woensdag tekenden de fractievoorzitters van VVD (Tim Kamphuis), Lokaal Apeldoorn (Marco Wenzkowski), GroenLinks (Ellen Soorsma), SGP (Jan Kloosterman) en SP (Thomas Hendriks) – op de foto van links naar rechts – het nieuwe coalitieakkoord ‘Handen uit de mouwen en aan de slag!’

De ondertekening was in café Nett in de voormalige Nettenfabriek. De plek waar Apeldoorn de komende jaren flink gaat ontwikkelen in een combinatie van historie en bedrijvigheid. Mooi passend bij de intenties van deze coalitie. Formateur Jeroen Joon stond kort stil bij de snelheid waarmee de partijen elkaar vonden. “Apeldoorn is de eerste van de gemeenten met meer dan 150.000 inwoners die klaar is met formeren. We waren het snel met elkaar eens en willen allemaal snel aan de slag. Er is veel te doen in onze gemeente, dus we hielden de vaart erin.” Ook benoemde hij de unieke samenstelling van het college. “We zijn allemaal anders en hebben een verschillende ideologische achtergrond. Wat mij betreft is dat echt de kracht van deze coalitie. We zetten met lef koers richting 2030!”

Wijkgerichte aanpak
Joon (VVD) en Wim Willems (Lokaal Apeldoorn) waren ook wethouder in de vorige collegeperiode. Anja Prins was de afgelopen vier jaar wethouder in de gemeente Losser. Toen ze benaderd werd voor de functie van wethouder in Apeldoorn – als tweede VVD’er in die positie – had Prins maar weinig bedenktijd nodig: “Vanaf het moment dat de verkiezingsuitslag duidelijk werd, was mijn belangstelling er ook al. In Losser was ik al behept met het sociaal domein, dus ben ik in het verlengde daarvan nu tevreden met mijn portefeuille Gezondheid, Inburgering en Zorg. Ik wilde graag de zorg in mijn pakket en ga me met hart en ziel hiervoor inzetten.” Vanuit een gemeente met minder dan 23.000 inwoners gaat ze nu aan de slag in een gemeente met ruim 160.000 inwoners, maar daar schrikt Prins niet van terug: “Ik woon in Apeldoorn en ken de gemeente goed. Ik vind een wijkgerichte aanpak van groot belang en zal voor de inwoners van Apeldoorn dan ook goed bereikbaar zijn.”

GroenLinks-waardig
Danny Huizer, die als fractievoorzitter van GroenLinks de verkiezingen in ging, mag zich met de portefeuille Veluwe, Klimaat en Energie onder andere gaan buigen over de energietransitie. “Mijn takenpakket is echt GroenLinks-waardig, hè”, glimlacht hij, hongerig om aan de slag te gaan. “Ik wil de inwoners zoveel mogelijk betrekken bij de energietransitie. Samenwerking is enorm belangrijk de komende jaren: samenwerking met de inwoners en samenwerking binnen de coalitie. Onze fractie was de voorbije jaren al een gedegen en betrokken partij binnen de coalitie en dat zullen we ook de komende periode blijven.”

Gezamenlijke doelen
Toen de samenstelling van de nieuwe coalitie bekend werd, klonken er buiten het Stadhuis toch wat verraste geluiden. Bijvoorbeeld de SGP en SP samen in het bestuur. De kersverse wethouders Henk van den Berge en Sunita Biharie kunnen er smakelijk om lachen. “De verschillen tussen onze partijen zijn minder groot dan je zou denken hoor: maar één letter, haha. Nee, natuurlijk zijn we het niet op alle fronten eens, maar we hebben voor de komende jaren wel gezamenlijke doelen: voldoende woningen bouwen voor de Apeldoorners en vol inzetten op armoedebestrijding en het streven naar sociale cohesie en het bestrijden van eenzaamheid. Dat doen we allemaal samen. De verschillen die er zijn, gebruiken we juist als een kracht.”

Bouwen naar behoefte
Peter Messerschmidt is naast Willems de tweede wethouder van Lokaal Apeldoorn. Hij mag gaan stoeien met Volkshuisvesting, Cultuur en Ruimtelijke Ordening. “Wonen stond hoog op mijn verlanglijstje en het is erg fijn dat dit gekoppeld is aan ruimte ordening. Het gaat dus niet alleen om het bouwen van voldoende woningen en de keus voor welk type woningen, maar ook waar er gebouwd gaat worden. We hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat er 8.000 woningen bij gaan komen in de gemeente Apeldoorn. We gaan bouwen naar behoefte. Ook ben ik blij dat ik de komende vier jaar de kunst en cultuur onder mijn hoede krijg. Graag wil ik vanuit mijn functie als wethouder mijn nek uitsteken voor de amateurkunst, om die zo goed mogelijk te faciliteren. Daarnaast blijven we vanuit het gemeentebestuur uiteraard ook de professionele instellingen zoals CODA, GIGANT en Orpheus stimuleren.”

Tweede termijn
Wim Willems, tenslotte, gaat zijn tweede termijn als wethouder in met een bekend takenpakket, maar ook één nieuw facet. “Ja, mobiliteit en innovatie heb ik de afgelopen jaren met veel plezier mogen aansturen en daar, denk ik, ook wel mijn sporen in verdiend. Apeldoorn heeft als Smart City al mooi vorm gekregen. We gaan nu verder werken aan een betere bereikbaarheid van Apeldoorn en slimme, duurzame verstedelijking.” Nieuw in zijn pakket is Toerisme. Willems glundert: “We hebben hier de mooiste achtertuin van Nederland, de Veluwe. Apeldoorn blijft mede daardoor een trekpleister. Mijn taak, onze taak, is om de komende jaren de juiste balans tussen natuur en toerisme te vinden.”