Stedendriehoek

Wereldwinkel Apeldoorn staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

APELDOORN – Het begon ooit als Stichting De Rijzende Hoop begin jaren 70 van de vorige eeuw, in een tijd van actie voeren voor een eerlijkere wereld. Deze en andere initiatieven staan aan de basis van onze huidige Wereldwinkels. Er zijn er vele van in Nederland en ook Apeldoorn heeft een Wereldwinkel. Meer over deze idealistische organisatie lees je in dit artikel.

Wereldwinkel Apeldoorn is een winkel én een vereniging ineen. Voorzitter Henri Verkooijen zegt hierover: “Als vereniging voeren we een winkel. De kwaliteiten van onze vrijwilligers zetten we in om alle functies die nodig zijn in ons winkelbedrijf te kunnen vervullen. Sommige mensen vinden het leuk om in de winkel te staan, anderen vinden het leuk om een stuk administratie te doen. En weer anderen zijn beter in organiseren. Samen leggen we als vereniging een mooie puzzel, waaraan iedereen een bijdrage levert om het geheel te kunnen laten werken.”

Van food naar cadeauartikelen

Een van de basisuitgangspunten van de Wereldwinkel is Fairtrade, een keurmerk dat in het verleden bekend was als het Max Havelaar-keurmerk. PR-medewerker Ank Visser zegt hierover: “Het is inderdaad van Max Havelaar Fairtrade geworden. De beginfase van de Wereldwinkels, in de zeventiger jaren, was een tijd van actievoeren en koffie verkopen. Daarna is het uitgegroeid tot een onderneming voor voedsel. Toen later de supermarkten ook Fairtrade food gingen verkopen, veranderde het assortiment van de Wereldwinkel. Wij richten ons nu hoofdzakelijk op cadeauartikelen. Daar zijn we heel breed in gesorteerd. Iedereen die iets zoekt voor een verjaardag of ander feest kan hier slagen, we hebben ook cadeaubonnen.” Henri vult aan: “De basis van ons assortiment is dat de producenten, degenen die de producten maken, een leefbaar inkomen kunnen verdienen.”

Na een pand aan de Asselsestraat en later de Mariastraat zit de Wereldwinkel inmiddels alweer zo’n dertig jaar aan de Brinklaan 36. Achter deze winkel gaan vele initiatieven schuil op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De essentie van de Wereldwinkel is immers dat er handelslijntjes gecreëerd zijn tussen de ontwikkelde wereld en de derde wereld. Dat kan allerlei vormen aannemen, zo blijkt ook uit de volgende verhalen.

Sjaal met een Verhaal

Ank: “Neem Sjaal met een Verhaal. Dat is een organisatie van een vrouw die een aantal jaren geleden op vakantie is geweest naar Nepal, toen ze herstellende was van een burn-out. Die heeft daar sjaals meegenomen voor vrienden en dacht toen: ik ga een switch maken, ik ga een bedrijfje starten. Ze is elk jaar teruggegaan. Het bedrijf begon in haar woonkamer en is nu een groot bedrijf. Het loopt hartstikke goed, en dit bedrijf levert dus aan Wereldwinkels.”

Young Afrika

Henri noemt nog een ander voorbeeld: beeldhouwers in Zimbabwe die hun productie in Nederland kunnen verkopen door een bedrijf dat is opgericht door iemand uit Apeldoorn. “Het heet Young Afrika. In de Wereldwinkel verkopen we onder andere beeldjes van hoofden. Deze worden door jonge beeldhouwers gemaakt. Ze krijgen hiervoor een opleiding opdat ze later zelf hun geld kunnen verdienen. Aan de ingewikkeldheid van de vormen – zie eens deze verfijnde gezichtsuitdrukkingen en vergelijk het met dit eenvoudigere beeldje – kun je de voortgang van de leerlingen in de opleiding volgen.” Ank: “De opbrengst is groter dan alleen beeldhouwkunst. Ze geven daar meerdere opleidingen, bieden computerles en ook kinderopvang. In Zimbabwe dus, met dank aan een Apeldoornse oprichter.”

Eerlijke handel

Het toont de rijke geschakeerdheid aan artikelen waarbij de basis eerlijke handel is. Kom deze beeldjes en het overige assortiment zelf eens bekijken in de Wereldwinkel aan de Brinklaan. Speciaal met het oog op de komende periode wijst Henri op de mogelijkheid om kerst- en eindejaarsgeschenken te bestellen: “De Wereldwinkel ondersteunt bedrijven en instellingen daarbij graag door het leveren van maatwerk.” Misschien is uw interesse gewekt en wilt u zich ook als vrijwilliger inzetten voor deze organisatie. Zoals Henri Verkooijen al aangaf: “Er is hier van alles te doen. Maar ook als klant steunt u de eerlijke handel met producenten in de derde wereld en maakt u dat de Wereldwinkel dit belangrijke werk kan blijven doen. De vrijwilligers van de Wereldwinkel zullen u van harte welkom heten.”

Voor meer informatie: apeldoorn.wereldwinkels.nl