Stedendriehoek
Het is zover, je kind gaat naar de middelbare school en zal, zeker het komende jaar, regelmatig het woord brugpieper horen. Waar je op de basisschool nog niet zoveel hoefde aan te schaffen, zit dat als je naar de middelbare gaat toch net eventjes iets anders. De komende tijd zullen er een hoop veranderingen plaatsvinden; waren ze op de basisschool nog de oudsten, nu beginnen ze weer helemaal ‘onderaan’.
Om deze periode iets makkelijker voor je te maken, vind je hieronder een checklist voor wat je allemaal nodig hebt om aan te schaffen. Hoef je je daar geen zorgen meer over te maken! Succes met deze volgende mijlpaal (voor je zoon/dochter, maar ook voor jou als ouder/verzorger).
Schooltas
Een rugzak ga je echt nodig hebben als je naar de middelbare gaat. Je moet nu eenmaal een heleboel meeslepen, waaronder boeken (en dat zijn er vaak nogal wat). Zorg dat je een stevige tas aanschaft, een gymtasje is echt niet meer goed genoeg. Tip: Regel aan het begin van het jaar een kluisje en bewaar daar je boeken. Dan hoef je niet tussen de lessen alles te dragen en op de fiets mee naar huis. Dat scheelt een hoop gewicht op de rug. Vergeet ze alleen niet mee te nemen naar huis, als je huiswerk krijgt voor het betreffende vak.
Schoolagenda
Op de basisschool had je er misschien al zo nu en dan mee te maken: huiswerk. Vooral om je alvast voor te bereiden op de middelbareschoolperiode. Dit wordt vanaf nu alleen maar meer en meer. Een schoolagenda gebruik je om op te schrijven wat je thuis moet maken, maar ook om je lesrooster en cijfers te noteren. Leuke tip: maak het allemaal wat persoonlijker door er leuke foto’s in te plakken of quotes in op te schrijven. Belangrijk: vul altijd de eerste pagina (die met persoonsgegevens in), zodat mensen weten van wie de agenda is.
Etui
In de etui doe je een heleboel kleine spulletjes om te voorkomen dat deze door je rugzak gaan zweven: pennen, (kleur)potloden, een gum, correctievloeistof, puntenslijper, lijm, plakband, markeerstiften, een schaar, een passer, geodriehoek en een liniaal. Wat betreft de inhoud zijn daar vaak ook specifieke eisen voor die per school kunnen variëren; bijvoorbeeld bepaalde kleuren pennen of potloden met een bepaalde hardheid.
Kaftpapier of rekbare boekenkaften
Boeken dien je wel te kaften, je hebt ze tenslotte te leen. Als je alles maar los in de tas gooit, dan komt dit niet ten goede van het uiterlijk van je boeken. De meeste (vooral) moeders weten wel hoe je een boek moet kaften (is nog een gezellig klusje om samen te doen ook). Kies je voor neutraal, of vind je een thema toch leuker? De keuze is reuze, dus kijk even goed rond! Je kan ook heel creatief zijn en inpakken met oude landkaarten bijvoorbeeld. Geen zin om te kaften? Ga dan voor een rekbare boekenkaft. Vergeet ook vooral niet een sticker te plakken met welk boek het is.
Rekenmachine
Deze heb je nodig, want je moet bij wiskunde echt gaan werken met een rekenmachine. Ze zijn vaak heel uitgebreid. Kijk eventjes op je schoollijst welke je precies moet hebben, zodat je voorkomt dat je met de verkeerde in de klas zit.