Stedendriehoek

Wandelen met een gids

Tijdens de Open Monumentendagen, afgelopen weekeinde, zijn de gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC) ook actief geweest. Zo stonden ze onder andere bij het Theehuis in park Berg en Bos en bij de voormalige Joodse keuken van Het Apeldoornsche Bosch bij Groot Schuylenburg. Naar aanleiding hiervan zijn er komend weekeinde op die plaatsen twee complete wandelingen gepland.

Op zaterdag 18 september gaan de gidsen van het AGC wandelen door stadspark Berg en Bos. Het startpunt is de hoofdingang van het park, bij het beeld van gorilla Bongo. Deze wandeling is minder geschikt voor rolstoel- en rollatorgebruikers en deelnemers moeten rekening houden met parkeerkosten.

Op zondag 19 september houdt het AGC de bijzondere wandeling op het terrein van ’s Heeren Loo, het voormalige Apeldoornsche Bosch. Startpunt is brasserie De Zon, centraal gelegen op het terrein op het adres Laan van Groot Schuylenburg/Regenboogbrink 12. Voor beide wandelingen geldt een starttijd van 14.00 uur en een wandelduur van ongeveer anderhalf uur. Deelname kost 5 euro. Reserveren (minimaal één dag vooraf) is noodzakelijk via e-mail info@apeldoornsgidsencollectief.nl.

Facelift
Stadpark Berg en Bos heeft een bijzondere geschiedenis. Het is in de crisisjaren van de vorige eeuw aangelegd. Enkele jaren geleden heeft het park een ware facelift ondergaan. De gids vertelt onder andere over de ontstaansgeschiedenis, de vele evenementen van vroeger en nu en de recreatieve en educatieve mogelijkheden in het Park. Op het terrein van ’s Heeren Loo was vanaf begin 1900 een Joods verpleeghuis voor verstandelijk gehandicapten gevestigd: Het Apeldoornsche Bosch. In januari 1943 werden alle 1200 patiënten en een groot deel van de begeleiders door de nazi’s weggevoerd naar Auschwitz, waar ze direct werden vermoord. Na de oorlog werd hier de gereformeerde stichting Groot Schuylenburg gevestigd. Nu maakt het deel uit van ’s Heeren Loo. De gids neemt de wandelaars mee langs bebouwing uit verschillende tijden en vertelt verhalen over de vroegere en de huidige bewoners. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan het aangrijpende verhaal over de deportatie.

Meer informatie vindt men op: www.apeldoornsgidsencollectief.nl