Stedendriehoek
APELDOORN – Korps Apeldoorn van het Leger des Heils is sinds mei 2012 gevestigd aan het Hofveld 21-23. Veel Apeldoorners die in de wijk Zuid wonen, zullen het gebouw wel herkennen, maar het zal hen verbazen hoe groot het van binnen is. Door een lange, brede gang loop je naar de ruim opgezette ontmoetingsruimte. Er staan hier tafels en stoelen voor ruim zestig man. Naast deze ruimte is er een aparte zaal waar de samenkomsten – de kerkdiensten – worden gehouden. Hier is plek voor ruim 140 man en er kan altijd een stoel bijgezet worden.
Wie wil weten wat er allemaal binnen het korps Apeldoorn gebeurt, moet bij luitenant-kolonel Ine Voorham (zie foto) zijn. Zij werkt al geruime tijd voor het Leger des Heils en heeft er diverse functies bekleed. Hoewel ze gepensioneerd is, zet Voorham zich iedere dag met hart en ziel in voor de organisatie. “Voorganger, conciërge, pastor: ik spring overal in waar nodig is.” Op haar manier geeft zij uiting aan haar geloof. Zo verspreidt Voorham Gods woord onder meer tijdens huisbezoekjes. “Ik help op deze manier mensen met hun geloof en hun geestelijke groei.”
Eigen persoonlijkheid en talent
Het korps is een gemeente van het Kerkgenootschap Leger des Heils. Dit is een centrum voor geestelijk en maatschappelijk werk. Het Woord van God overbrengen is een van de belangrijkste taken van het korps, samen met mensen uit alle lagen van de samenleving helpen. Korps Apeldoorn biedt doordeweeks mogelijkheden voor activiteiten en het bijwonen van bijeenkomsten. Iedere zondag beleven ze een inspirerende samenkomst, voor jong en oud.
De korpsbevolking’ bestaat uit mensen uit allerlei lagen van de maatschappij. “Geloven doen we samen maar ieder op zijn of haar eigen manier” legt Voorham uit. “Deze diversiteit aan mensen meningen en werkwijzen biedt ons de mogelijkheid om meerdere groepen te bereiken. Ieder lid van korps Apeldoorn kan zijn of haar eigen persoonlijkheid en talenten inzetten voor God en het Leger des Heils. We zijn niet gebonden aan één manier van geloofsbeleving en -uiting. We spreken ouderen aan met traditionele liederen en de jongeren met moderne praisemuziek. Er is voor ieder wat wils.”
Menselijke nood lenigen
Muziek speelt sinds jaar en dag een belangrijke rol in de manier waarop het Leger des Heils het geloof beleeft. In de ruim 150 jaar dat het internationale Leger des Heils bestaat is dan ook een enorme schat aan eigen liederen en muziekstukken opgebouwd. Deze hebben altijd op heel kenmerkende wijze uiting gegeven aan het geloof en de opdracht die daarin doorklinkt: het Evangelie van Jezus Christus uitdragen en in zijn naam menselijke nood lenigen.
Het muziekkorps is zo’n beetje het ‘kerkorgel van het Leger des Heils’: het zorgt tijdens samenkomsten voor de begeleiding van de samenzang. Meestal brengt het muziekkorps ook één of enkele muziekstukken afzonderlijk ten gehore. Het muziekkorps in Apeldoorn bestaat uit twaalf enthousiaste muzikanten van verschillende leeftijden. Zij komen wekelijks bij elkaar om te repeteren voor hun ‘optredens’ in de samenkomsten maar ook in tehuizen en tijdens diensten in andere kerken. Jan Torny (64) is algemeen leider van het Apeldoorns muziekkorps. Dit is zijn manier om het geloof te uiten. De gepensioneerde Torny houdt zich naast muziek ook bezig met activiteiten zoals organiseren ledenadministratie bijhouden en allerlei klusjes.
Ontmoetingsplek de Verbinding
Het gebouw aan het Hofveld is zes tot zeven dagen in de week geopend. Naast de kerkelijke activiteiten is er ook een ontmoetingsplek: de Verbinding. Het is een laagdrempelige en goede manier om mensen te ontmoeten. Arm rijk jong of oud: iedereen is welkom. De Verbinding is op maandag woensdag en donderdag van 09.30 tot 13.30 uur geopend. Iedere woensdag wordt voor een klein bedrag door de vrijwilligers een warme maaltijd gekookt en geserveerd. Maandag en donderdag is de lunchroom geopend. Er is ook aan de kinderen gedacht; elke laatste zaterdag van de maand is er voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar de REDDIEKidsclub.
Tweedehands kledingwinkel
Op dezelfde locatie is ook de tweedehands kledingwinkel gevestigd waar het textiel voor een schappelijke prijs wordt verkocht. Deze is iedere maandag- woensdag- en vrijdagmorgen geopend van 10.00 tot 12.00 uur en wordt gerund door vrijwilligers. “De vrijwilligers zijn heel belangrijk en werken hard” vertelt Voorham. “Coördinatoren zijn er speciaal om hen – waar nodig – te ondersteunen.” Voor de deur staat de welbekende Leger des Heils-textielcontainer. “Deze wordt twee keer per dag geleegd. Alle kleding wordt zorgvuldig uitgezocht. Alles wat nog bruikbaar is wordt in de winkel opgehangen de rest gaat naar het landelijk depot van ReShare. Daar wordt de kleding gerecycled. Eén keer per week komt er een vrachtwagen om dit op te halen. Soms haalt hij wel duizend kilo op.”
In 1865 richtte predikant William Booth The Salvation Army (het Leger des Heils) op. In zijn tienerjaren besteedde deze christen veel tijd aan het doorvertellen van het Evangelie. Hierdoor kwam hij in aanraking met de arme bevolking van Oost-Londen. Al snel merkte hij dat zijn boodschap niet over kwam omdat ‘hongerige magen geen oor hebben voor het Evangelie’. Daarom begon hij samen met anderen de boodschap én brood bij de armen te brengen. Het Leger des Heils groeide in het begin van de twintigste eeuw uit tot een wereldwijde organisatie die anno 2019 in 126 landen actief is.
‘