Stedendriehoek
APELDOORN – Paleis Het Loo is met een moderne uitbreiding van 5000 m² en vernieuwing vanaf 22 april open voor bezoekers. Deze uitgebreide verbouwing en vernieuwing begon vijf jaar geleden en voor de uitbreiding moeten we ondergronds, want deze ligt onder het voorplein van het paleis. Op vrijdagavond 21 april is er een feestelijke opening voor genodigden in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. Nieuwsblad Stedendriehoek kreeg alvast een voorproefje.
Het ontwerp
De uitbreiding is een ontwerp van Dikkie Scipio van KAAN Architecten in Rotterdam. Het bevindt zich direct onder het voorplein van het paleis, ooit de woning van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II Stuart. Het ontwerp voor de eigentijdse uitbreiding is geïnspireerd op de plattegrond en symmetrie van het paleis. De lichte grand foyer verbindt de moderne uitbreiding en het historische paleis.
De presentaties
De vaste tentoonstelling De Oranjes gaat over de geschiedenis van het Nederlands koningshuis en de rol ervan binnen Nederland en daarbuiten: “De bezoeker krijgt een kijkje in het leven van de Oranjes waarin zowel hun dagelijkse als politieke leven via foto’s, topstukken, videobeelden en animaties in beeld is gebracht. Over de dilemma’s, hoogtepunten en dieptepunten, van Willem van Oranje tot Amalia. Dwalend langs de objecten waant de bezoeker zich dan weer in de 16de en dan weer in de 21ste eeuw”, vertelt manager programmering Marlies van Ravenswaaij. Kunsthistoricus en conservator van museum Het Loo Paul Rem kijkt van binnen naar buiten: “Voor de samenstelling kijken we nu veel meer naar de wereld om ons heen. Wat gebeurt er, wat is interessant en welke kunst past daarbij. Die verhalen zijn veel interessanter. We vertrouwen erop de bezoeker hiermee aan te spreken. Ze zijn van harte welkom.”
Tijdelijke tentoonstelling Meesterwerk
De eerste tijdelijke tentoonstelling gaat over het verbouwingsproces van de uitbreiding van 5000 m2 en de renovatie van het paleis. Projectmanager Peter van Bakkum heeft veel ervaring met herinrichtingen en verbouwingen van musea en is trots op het resultaat: “Jarenlang was het voorplein een metersdiepe bouwplaats. Het was een groots project, met technische uitdagingen en complexe planningen. Honderden mensen werkten aan dit architectonische hoogstandje, waarin ieder detail tot in de puntjes is voorbereid, gedocumenteerd en uitgevoerd. We hebben het echt samen gedaan! Iedere professional was een belangrijke speler in dit proces: een ondergronds bouwwerk naast een 17de-eeuws paleis.”
Dagje uit
Met de verbouwing en een ingenieuze uitbreiding is Paleis Het Loo een museum dat zijn oude grandeur heeft behouden. Tegelijkertijd heeft het met zijn internationale allure intimiteit en menselijke maat behouden. Op elke plek waar je je ondergronds bevindt, is er uitzicht op het oude paleis waarmee je je makkelijk kunt oriënteren. Met de mogelijkheid om in een van de verschillende grand cafés te genieten van een hapje en drankje en/of een wandeling te maken in de tuin, is Paleis Het Loo een fijne, inspirerende plek om een dagje door te brengen.