Stedendriehoek
APELDOORN/DEVENTER – Bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Chiba, Japan hebben alle Nederlandse teamleden voor het eerst in de geschiedenis minimaal de helft van de 42 punten behaald. Deventenaar Bas Capel (17), leerling 5vwo op het Gymnasium Apeldoorn, heeft met 25 punten een zilveren medaille behaald, en de rest van het team gaat met een bronzen medaille naar huis.
De Internationale Wiskunde Olympiade is ’s werelds meest prestigieuze wiskundewedstrijd, waar meer dan honderd landenteams bijeenkomen. Op twee achtereenvolgende dagen kregen de scholieren steeds drie opgaven voorgeschoteld, die ook voor professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig kunnen zijn. Zij kregen steeds vierenhalf uur de tijd om de opgaven op te lossen, waarbij voor elke opgave zeven punten te verdienen waren.
Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. In totaal namen 618 scholieren deel, waarvan de beste 54 een gouden medaille kregen, de 90 besten daarna een zilveren medaille, en de volgende 170 deelnemers een bronzen medaille. Bij de officiële sluitingsceremonie hebben de winnaars hun medaille in ontvangst genomen. In het officieuze landenklassement heeft China gewonnen, gevolgd door de Verenigde Staten en Zuid-Korea; Nederland is met in totaal 139 punten 29e van de 112 deelnemende landen geworden.
Op beide wedstrijddagen wisten alle Nederlandse deelnemers de eerste opgave foutloos op te lossen. Bij zilverenmedaillewinnaar Bas ging vervolgens de meetkunde-opgave op 2 ook vrij soepel: “Ik had geen idee wat ik met het gevraagde aan moest, dus ben ik maar dingen uit de gegevens gaan afleiden. Daardoor vielen alle puzzelstukjes al snel op zijn plek en had ik nog ruim een half uur om een begin te maken aan de algebra-opgave op 3. Voor het vinden van de volledige verzameling oplossingen heb ik 1 punt weten te behalen, wat uiteindelijk medebepalend was voor mijn zilveren medaille.”
Extra bijzonder dit jaar was het feit dat twee van de zes opgaven door Nederland ingestuurd waren: een originele algebraïsche ongelijkheid op 4, en een combinatoriek-opgave over ‘Japanse driehoeken’ op 5. Bij deze opgave was het internationale team van nakijkers bijzonder onder de indruk van de uitwerking van brons-winnaar Hylke Hoogeveen. Die kwam met een aanpak waarvan tot dan toe niemand wist dat deze bestond, en waar ook geen van de andere deelnemers opgekomen was.
Foto’s:
Bas Capel met zijn zilveren medaille.
Het hele Nederlandse team viel in de prijzen.