Stedendriehoek

Toekomst videoclub mag geen horrorscenario worden

Opnamen voor een clubfilm.

Uitvoeren van een opdracht tijdens een clubavond in De Stolp.

APELDOORN – De Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten (VAAC) is al 78 jaar een enthousiaste videoclub van filmliefhebbers pur sang. Helaas is dat gezelschap de laatste jaren aan het uitdunnen, constateren Goos Zeijl, Wim den Hartog en Martin Strelitski. Het drietal luidt nog niet de noodklok, maar met een terugloop van bijna vijftig leden naar ongeveer dertig is enige media-aandacht geen luxe.

Den Hartog maakt sinds een jaar of zes deel uit van de VAAC, de anderen al zo’n vijftien jaar. De mannen zijn allen van een ‘zekere leeftijd’ en zouden het geweldig leuk vinden als nieuwe amateurcineasten, van welke leeftijd dan ook, zich aanmelden. En de verwijzing ‘Apeldoornse’ in de verenigingsnaam is geen absolute voorwaarde, haast het trio zich te zeggen: “We zijn er voor de hele Stedendriehoek, en natuurlijk ook voor verder weg. Het is echt een fijne hobby en de clubleden werken veel samen. We durven dan ook met enige stelligheid te beweren dat er binnen de VAAC geen eenzaamheid bestaat!”

Een fijne gedachte, zo tussen kerst en oud en nieuw. En wie zich aansluit bij de vereniging, heeft gegarandeerd een gevarieerde hobby, beloven de mannen. “We filmen met enige regelmaat in opdracht van – bijvoorbeeld – andere hobbyverenigingen zoals een toneelclub. Even een uitvoeringsavond vastleggen. Voor het maken van een film over het voortbestaan van de blauwe envelop hebben we een dag meegelopen bij de Belastingdienst. Voorts hebben we een mooie film gemaakt over kunstwerken in de diverse Apeldoornse wijken. Een filmpje dat clublid Wim Berghout draaide over de restauratie van een klassieke auto, een Spyker uit 1906, scoorde nota bene al bijna 900.000 hits op YouTube!”

Leuke uitdaging
De VAAC is aangesloten bij de NOVA, de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele Amateurs. Het is een vereniging die met zijn tijd meegaat, en aangezien de technische ontwikkelingen in hun métier nooit stilstaan, komen op gezette tijden gastsprekers van buitenaf een presentatie geven. “We werken bijvoorbeeld met diverse montageprogramma’s en daar valt veel over te vertellen. Onze clubavonden zijn altijd heel sociale bijeenkomsten, maar we durven ook kritisch naar elkaars werk te kijken. Dat moet ook, want dat komt de kwaliteit van de films alleen maar ten goede.”

Het is voor de vereniging telkens weer een leuke uitdaging om filmisch aantrekkelijke onderwerpen te vinden. En de ambities reiken ver, vertelt Zeijl. “Dolgraag zou ik eens een lange speelfilm maken. Maar aan de andere kant is het juist ook de kunst om een afgeronde film van één minuut te schieten of in negen schetsen een compleet verhaal te vertellen.” Den Hartog knikt: “De fout die we in het verleden vaak maakten, als je het al een fout wilt noemen, is dat we in de films te lange verhalen vertelden, te veel wilden laten zien. Lid zijn van deze vereniging is dus ook meteen een leerproces. Wij kunnen het echt iedereen van harte aanbevelen!”

De clubavonden van de VAAC vinden om de week op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur plaats in wijkcentrum De Stolp, Violierenplein 101 te Apeldoorn. De contributie bedraagt €80,- per jaar. Voor meer informatie, zie de website vaacweb.nl

 

Allerbeste clubfilms

Herman Spijker, winnaar van de Smallenbroek Trofee.

Onlangs heeft de VAAC weer haar jaarlijkse clubwedstrijd gehouden. Er waren acht films ingezonden door de leden, die door juryleden van andere filmclubs uit Nederland vooraf werden bekeken en beoordeeld. Na vertoning van iedere film werd het juryrapport voorgelezen.

“Het is heel bijzonder te zien dat de leden van totaal verschillende onderwerpen een mooie film kunnen maken”, aldus Goos Zeijl. “De eerste prijs is toegekend aan de film Daams molen van Herman Spijker, over het verhogen van de molen in Vaassen. Het hele proces van het tijdelijk verplaatsen van de molen op rails, het maken van een nieuwe fundering, het 4,90 meter opvijzelen van de molen en het terugplaatsen is fraai in beeld gebracht. Spijker kreeg voor zijn winnende inzending de Smallenbroek Trofee, een wisselbeker, uitgereikt.”

De tweede prijs ging naar de film De bonte ezel, over Sonja Zeilmaker die in haar atelier schilderles geeft. “We kregen een les te zien met meerdere cursisten die schilderijen onder haar leiding maken. In ruim zeven minuten is een goed beeld gegeven van de cursus.” De derde plaats ging naar de film Stepteam, waarin leden van de club met flitsende beelden laten zien hoe leuk steppen kan zijn in clubverband.