Stedendriehoek
Warmte ontsnapt vaak via de muren, het dak of door de ramen. Als je bezig bent met een groot bouwproject, is het dus handig om hier rekening mee te houden. Door een ruimte te voorzien van goede bekleding of bedekking én isolatiemateriaal, zorg je ervoor dat de warmte beter vastgehouden kan worden en je dus automatisch meer bespaard op energiekosten. Maar hoe zorg je er nu voor dat je bouwproject goed geïsoleerd is? Je leest het hier!
Spouwmuurisolatie
Een veel gebruikte methode om een gebouw te isoleren, is door middel van het gebruiken van spouwmuurisolatie. Een spouwmuur bestaat uit een gemetselde binnen- en buitenmuur. De ruimte hiertussen wordt spouw genoemd en bestaat uit lucht of isolatiemateriaal. Het is een relatief goedkope methode om een bouwproject te beschermen tegen vocht van buitenaf. Het heeft van zichzelf een isoleren werking, aangezien de lucht in de spouw de warmte niet goed kan afvoeren. Zo verlies je dus minder warmte en zullen ook wanden en vloeren minder koud aanvoelen. Hierdoor bespaar je ook aanzienlijk op energiekosten en heb je minder kans op vochtproblemen of lekkages. Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolaties, zoals EPS, glaswol, PUR of glaskorrels. Dit is afhankelijk van wat het beste past bij het bouwproject zelf.
Sandwichpanelen
Veel bouwbedrijven en architecten laten gebouwen bedekken met sandwichpanelen. Een SAB sandwichpaneel maakt een gebouw eenvoudig en snel wind- en waterdicht. De sanwichpanelen zijn opgebouwd uit een stalen binnenplaat en buitenplaat. Hiertussen zit isolatiemateriaal dat ook nog eens brandveilig is. In Nederland worden sandwichpanelen veel gebruikt bij verschillende bouwprojecten, omdat dit bouwmateriaal kwalitatief hoogwaardig én eenvoudig te monteren is. Er zijn verschillende soorten sandwichpanelen. Zo heb je panelen voor de gevel, het dak of op de wand. Elk type paneel heeft zo ook weer zijn eigen specialisaties. Het is in ieder geval een perfecte manier om jouw bouwproject op een goede manier te bedekken en isoleren!
Afwerking
Een belangrijke tip die we je mee kunnen geven bij het isoleren van bouwprojecten, is dat je let op de afwerking van de isolering. Helemaal als je het project zelf uitvoert, moet je er op letten dat na het plaatsten van isolatieplaten of materiaal, de randen goed afgewerkt zijn. Zo voorkom je dat er nog gaatjes in zitten waar eventueel lucht uit kan ontsnappen. Om er zeker van te zijn dat isolatiemateriaal goed wordt geplaatst én dus goed wordt afgewerkt, kun je het beste hulp inschakelen van een bouwbedrijf.