Stedendriehoek
door Ingmar Engel
Een hele zware tijd, zo zullen de meeste ondernemers de laatste maanden omschrijven. Gelukkig is er voor veel contactberoepen zoals kappers en huidspecialisten eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De telefoons staan roodgloeiend, en er wordt alles aan gedaan om klanten op een ‘coronaveilige’ manier te helpen. Ook voor middelbare scholen was er afgelopen week goed nieuws: zij kunnen hun leerlingen na maanden weer fysieke lessen aanbieden.
De afgelopen maanden hebben contactberoepen het opnieuw erg lastig gehad. Maar na drie maanden kunnen de scharen in de haren worden gezet en kan de schoonheidsspecialist de huid weer optimaal verzorgen. “De afgelopen maanden waren uiteraard erg zwaar voor ons, we werden steeds minder optimistisch, maar gelukkig kunnen we weer aan de slag!” Zo vertelt Marc Ettema, mede-eigenaar van Tara Skincare in Apeldoorn. Toch hebben ze daar de afgelopen maanden niet helemaal stilgezeten, onder andere door een verbouwing: “We hebben in oktober of november besloten om toch te gaan verbouwen, ondanks de lastige situatie. Toen wij in december opnieuw het nieuws kregen dat de deuren moesten sluiten was dat natuurlijk wel een keer slikken, en dat heeft de situatie niet makkelijker gemaakt. Maar we hebben niet stilgezeten en konden gelukkig dáármee aan de slag.” Natuurlijk is het een grote opluchting voor de schoonheidsspecialist dat zij de deuren weer kunnen openen, al zijn er veel aanpassingen doorgevoerd na de eerste lockdown om coronaproof te kunnen werken. “We moeten bijvoorbeeld de hoezen van de behandelingsstoelen nu na elke klant wassen, dus draait de wasmachine overuren, en dat was voorheen niet aan de orde”, sluit Ettema af.
In dezelfde periode als de contactberoepen waren ook de middelbare scholen gesloten en werd er voornamelijk online onderwijs gegeven. Voor de examenklassen werd in de lockdown een uitzondering gemaakt, om een goede voorbereiding op de examens te kunnen bieden. Sinds maandag 1 maart kunnen ook de andere leerlingen weer naar school. Hoewel de online lessen goed verliepen mag dit een opluchting genoemd worden voor leraar en leerling. “De online lessen verliepen eigenlijk ontzettend goed tijdens de tweede lockdown; zowel de leerlingen als de leraren waren er tijdens de eerste lockdown al gewend aan geraakt, maar er gaat niets boven het les krijgen en geven in een klaslokaal”, aldus Laurens van Lier, directeur van het Gymnasium Apeldoorn. Momenteel krijgt iedere klas minimaal twee dagen fysiek les op school, en worden er ook ‘hybride lessen’ gegeven. Op die manier volgt een gedeelte van de klas een les via videoverbinding en een gedeelte van de klas kan de les op school bijwonen. “Voor leraren vraagt deze periode wel meer aanpassing, omdat zij nu lesgeven aan één groep verdeeld over meerdere lokalen, maar ook de hybride lessen vergen meer aandacht.”
Voor de brugklas kwamen de versoepelingen in augustus als geroepen. Zij konden destijds toch op een relatief normale manier kennismaken met hun nieuwe school en klasgenoten. “In augustus hebben we de eerstejaars leerlingen gelukkig een leuke introductie kunnen aanbieden, met gezellige buitenactiviteiten zoals het samen varen in een kano. Toch ook weten de leerlingen elkaar online erg goed te vinden, en leren ze elkaar maar ook de docenten echt wel kennen”, vertelt Van Lier, die zelf ook blij is dat er weer leven is in de gangen en lokalen: “De afgelopen maanden was het erg stil in het gebouw, terwijl het op een school hoort te bruisen. De leerlingen horen praten en lachen, dat heb ik erg gemist de laatste tijd.”