Stedendriehoek

Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn lanceert nieuwe procedure voor restauratie en plaatsing van erfgoedobjecten

APELDOORN – De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) heeft een nieuwe procedure gelanceerd voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor de restauratie en plaatsing van erfgoedobjecten in de gemeente Apeldoorn. Deze regeling, die op 4 maart 2024 is vastgesteld door het Algemeen Bestuur, biedt lokale initiatieven de mogelijkheid om een bijdrage van maximaal €5.000 aan te vragen voor projecten die de historische beleving van Apeldoorn in de openbare ruimte vergroten.

Aanvraagprocedure en criteria

Aanvragen voor financiële ondersteuning kunnen drie keer per jaar worden ingediend: vóór 1 januari, 1 mei en 1 oktober. De aanvraag dient digitaal te worden ingediend bij de secretaris van het EPA en moet vergezeld gaan van een uitgebreid projectplan. Dit plan moet onder meer een omschrijving van het te restaureren of nieuw te creëren object bevatten, evenals een duidelijke doelstelling, een verklaring van draagvlak en een gedetailleerde begroting met dekkingsplan.

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning moet het project aan verschillende criteria voldoen. Het object moet zich bevinden of geplaatst worden in de gemeente Apeldoorn en dient erfgoedwaarde te bezitten. Nieuwe objecten moeten een relatie hebben met het ‘Grote Verhaal van Apeldoorn’ en een historische lacune opvullen. Daarnaast is het essentieel dat er voldoende draagvlak is vanuit de samenleving en de directe omgeving voor de plaatsingslocatie en het object.

De vormgeving van het object moet passen in de beoogde omgeving en het moet zich bevinden op openbaar terrein of zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Bij plaatsing op particulier terrein is toestemming van de eigenaar vereist. Bovendien dient het object onderhoudsvriendelijk en veilig te zijn.

Besluitvorming en toekenning

Na ontvangst van een aanvraag brengt het Dagelijks Bestuur van het EPA deze ter kennis van de Adviescommissie. Deze commissie zal binnen een maand na de indieningstermijn een advies uitbrengen aan het Algemeen Bestuur. Vervolgens neemt het Algemeen Bestuur binnen twee maanden na indiening een besluit over de aanvraag, mede gebaseerd op het advies van de Adviescommissie.

De toekenning van een bijdrage is afhankelijk van het jaarlijks beschikbare budget en eventuele eerdere toezeggingen. Het maximaal ter beschikking te stellen bedrag bedraagt €5.000 per aanvraag, waarbij er vanuit wordt gegaan dat minimaal eenzelfde bedrag als co-financiering wordt gedekt. De toe te kennen bijdrage zal nooit meer dan 50% van de geraamde kosten bedragen.

Tegenprestatie en impact

Als tegenprestatie voor de financiële ondersteuning verwacht het EPA dat in alle publiciteit melding wordt gemaakt van hun medewerking. Dit kan door het opnemen van de zin ‘mede mogelijk gemaakt door het Erfgoedplatform Apeldoorn’ in communicatie-uitingen. Bij plaatsing van een vermelding op het object of een bijbehorend paneel, dient deze erkenning ook te worden opgenomen.

Met deze nieuwe procedure beoogt het EPA de restauratie en plaatsing van waardevolle erfgoedobjecten in Apeldoorn te stimuleren. Door lokale initiatieven te ondersteunen, draagt de stichting bij aan het behoud en de versterking van het cultureel erfgoed in de gemeente. Dit initiatief past in de bredere doelstelling van het EPA om de historische beleving van Apeldoorn te vergroten en het ‘Grote Verhaal van Apeldoorn’ levend te houden voor huidige en toekomstige generaties.

Voor meer informatie over de aanvraagprocedure en het beschikbare budget kunnen geïnteresseerden terecht op de website van het EPA: www.erfgoedplatformapeldoorn.nl. Het Erfgoedplatform Apeldoorn moedigt lokale organisaties, verenigingen en individuen aan om gebruik te maken van deze regeling en zo bij te dragen aan de rijke erfgoedcultuur van Apeldoorn.

Foto’s:

Bijna drie jaar geleden werden bij het voormalige Sanatorium Berg en Bosch aan de Soerenseweg twee panelen geplaatst door de toenmalige Apeldoornse wethouder Detlev Cziesso (rechts) en Ben Mouw, voorzitter van het Erfgoedplatform Apeldoorn. De panelen geven informatie over de geschiedenis van deze plek, om zo het verhaal van Apeldoorn levend te houden. (Foto: Gemeente Apeldoorn)

Ben Mouw met het onlangs verschenen boek Woningen voor bosarbeiders in Hoenderloo, van de hand van Herman Markink. Dit is een voorbeeld van erfgoedpublicaties die deels worden gefinancierd vanuit het Fonds Apeldoornse Historische Publicaties (AHP), ook onder de vlag van het Erfgoedplatform Apeldoorn.